Smaki maja
31 maja 2018
Smaki maja

Piekarze świętują

 

16 maja to Dzień Świętego Honoriusza, patrona piekarzy i ciastkarzy, żyjącego w Amiens w VI wieku. Kiedy jako młodzieniec oznajmił swojej mamce, że zamierza wstąpić do stanu kapłańskiego, ta – a piekła wówczas chleb – kpiarsko odrzekła: A kiedy moja łopatka puści liście, zostaniesz biskupem. Chwilę po tym piekarska łopata zazieleniła się – tak mówi legenda, a historia przekazuje, że wiele lat później Honoriusz został biskupem Amiens. Podobno za jego życia piekarzy i młynarzy omijały wszelkie katastrofy naturalne, a okoliczności te postrzegano jako cudowne i przypisywano opiece późniejszego świętego. Co roku w maju francuscy piekarze odwołują się do tradycji patronalnej i organizują Święto Chleba. W tym roku główną bohaterką promocji, degustacji, konkursów i pokazów będzie bagietka we wszystkich jej regionalnych i lokalnych odmianach. Pod okiem jednego z meuillleurs ouvriers de France powstał specjalny przepis - na bagietkę Niezwykłą, l’Insolite. Od 13 do 15 maja dziedziniec Notre-Dame będzie sceną zmagań piekarzy w Narodowym Konkursie na Najlepszą Bagietkę Tradycyjną.

 

Ziemniaki z Noirmoutier

 

Każdy dostaje pudełko i rusza w pole… Niewielkie ziemniaki odmiany bonnotte na wyspie Noirmoutier  zbiera się wyłącznie ręcznie. To delikatna wczesna odmiana, bardzo ceniona w kuchni. Pochodzi jednak z Normandii, na wyspie introdukowano ją w latach 20. XX wieku. 5 maja rozpoczyna się 21. edycja festynu poświęconego temu warzywu. Przed południem zbiory na polach, a wieczorem wielka biesiada, młode ziemniaczki najlepiej smakują z grillowanymi sardynkami, a słodkim dopełnieniem są słynne brioszki wandejskie.

 

Deska serów

 

Najpierw Korsyka. 5 i 6 maja Venaco zaprasza na A Fiera di u casgiu, Święto serów dedykowane lokalnym specjalnościom.  10 maja do Pont-l'Évêque przybywają amatorzy normadzkich serów pont-l’évêque, camembert, livarot i neufchâtel. 20 maja w prowansalskim Banon odbywa się konkurs na najlepszy ser banon, można też przyjrzeć się sztuce zawijania tego koziego sera w liście kasztanowca lub wziąć udział w loterii i wygrać tyle serów, ile ma się lat. Tego samego dnia w Rocamadour obchody Święta Serów Rzemieślniczych rozpoczynają się od uroczystej Mszy Owoców Ziemi, po której następuje przemarsz pasterzy i koziej trzody uliczkami średniowiecznego miasteczka. Na targu można kupić serki rocamadour od okolicznych wytwórców.

 

Lokalni producenci w Sarlat 

 

10 i 11 maja na placu Wolności w Sarlat w ramach Dni Siedliska odbywa się targ produktów lokalnych. Rolnicy oferują truskawki, orzechy, trufle, miody, foie gras, kaczki, wieprzowinę. Zaproszeni kucharze i producenci pokazują też, jak fachowo pokroić gęś, tłoczyć olej z orzechów czy przygotować konfiturę. Celem festynu jest promocja lokalnego rolnictwa i rzemiosła oraz dziedzictwa gastronomicznego regionu.

 

Naostrzyć noże

 

Coutellia to międzynarodowy salon poświęcony sztuce kucia noży. Wyroby kowalstwa artystycznego i dużych renomowanych firm prezentuje 220 sprzedawców przybyłych z całego świata. Gospodarzem wydarzenia jest miasto Tiers w Owernii, w którym tradycje wyrobu noży sięgają początku XIII wieku. Dziś działa tu 78 firm produkujących noże w skali przemysłowej oraz 34 rzemieślników. Salon odbywa się od 19 do 20 maja. Jest uważany za jeden z najważniejszych festiwali tego rodzaju na świecie.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM