Alzackie wróbelki
Ten przepis łączy kuchnię alzacką, niemiecką, szwajcarską i austriacką. Spätzle czy inaczej spaetlze można też zjeść w alpejskiej części Włoch, a nawet na Węgrzech. Nazwa pochodzi z dialektu szwabskiego, w którym słowo Spatzen oznacza wróble. Rozłożone na talerzu kluseczki mają przypominać wróble gniazdo. Kuchnia alzacka zna szpecle co najmniej od początku XVI wieku. Z wydanej w 1507 roku pierwszej w Alzacji książki kucharskiej pochodzi pierwsza wzmianka. Na przełomie XVI i XVII strasburscy biskupi polecali je jako danie postne. Popularność szpecli w Alzacji była tak wielka, że około 1782 roku wyraźnie nimi znudzony marszałek de Contades poprosił swego kucharza, Jean-Pierre‘a Clause’a, aby wymyślił coś innego. W takich okolicznościach miał powstać przepis na pasztet z foie gras. Szpecle podaje się najczęściej jako dodatek do mięs w sosach, ale podsmażone na maśle lub zapieczone z serem stanowią doskonałe danie główne.
Składniki:
300 g mąki
3 jaja
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml mleka
10 ml octu
sól
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jaja, wlewamy mleko oraz ocet i dodajemy przyprawy. Mieszamy trzepaczką, aż otrzymamy jednolite i zwarte ciasto o lejącej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny. W dużym garnku solimy i zagotowujemy wodę. Obok stawiamy garnek z zimną wodą, można nawet dołożyć kilka kostek lodu.
Porcję ciasta wykładamy na deskę, rozsmarowujemy po powierzchni i trzymając ją nad wrzącą wodą, nożem ścinamy małe paseczki i zsuwamy je do gotującej się wody. Co jakiś czas zanurzamy nóż w gorącej wodzie, aby nie przywierało do niego ciasto. Gdy szpecle wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową i wkładamy do garnka z zimną wodą. Po kilku minutach wybieramy łyżką cedzakową. Czynność odkrawania z deski, gotowania, zanurzania w zimnej wodzie i odcedzania powtarzamy do wykończenia ciasta.
Szepcle zapiekane z serem munster
Składniki:
500 g ugotowanych szpecli
2 szalotki
200 g sera munser
250 g pieczarek
150 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki do zup i sosów
50 g masła
sól, pieprz
Ugotowane szpecle wkładamy do miseczek.
Szalotki drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy je na roztopione na patelni masło. Smażymy na małym ogniu. Wlewamy wino, redukujemy, a następnie dodajemy śmietankę i 100 g pokrojonego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż ser się stopi i polewamy sosem szpecle. Pozostałe 100 g sera kroimy w plasterki i dodajemy do miseczek ze szpeclami i sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekamy przez kilka minut.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013