Na straganie w dzień targowy...
Jesienne edycje targów i salonów gastronomicznych przynoszą ciekawą ofertę tak dla tradycjonalistów, jak zwolenników nowych trendów. Ci pierwsi pospieszą na Targ fasolki szparagowej w Arpajon, organizowany od 1922 roku, z roku na rok tracący jednak na znaczeniu, pchli targ na wyspie Chatou, którego gastronomiczną wizytówką jest Aleja Szynek (oprócz rozmaitych rodzajów szynek można tu kupić także inne wędliny i przetwory mięsne z całej Francji, foie gras, kiełbasy andouille, kasulety...) albo na targ w Luz-Saint-Saveuir w Gornych Pirenejach, by posmakować baranich kotletów, głównego przysmaku okolic słynnych z hodowli baranów objętych AOP Barèges-Gavarnie.
Drudzy zajrzą chętne do Obernai, gdzie od 14 do 16 września odbywa się targ rolnictwa ekologicznego Alzacji z udziałem 250 wystawców albo do Mens, w którym oprócz zakupów zdrowej żywności będą mogli posłuchać debat na temat wpływu pestycydów i antybiotyków stosowanych w uprawach i hodowli na nasze zdrowie, szarej energii potrzebnej do wytworzenia, przetransportowania i utylizacji produktów spożywczych czy jedzenia śmieciowego, a także przygotować wielki wspólny posiłek, odwiedzić pobliskie gospodarstwa rolne i winnice oraz nauczyć się jak robić ravioles podczas warsztatów kulinarnych.
Trzy dni smaku
21, 22 i 23 września w całej Francji, a także w ponad 200 miejscach na świecie odbywa się szereg imprez gastronomicznych pod parasolem Smaku Francji, dotąd znanego jako Święto Gastronomii. Wydarzenie zostało zainicjowane 7 lat temu przez Ministerstwo Gospodarki i Finansów we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Żywności w celu promocji francuskiej sztuki kulinarnej, żywności i edukacji w zakresie zdrowego żywienia. Wachlarz wydarzeń jest zróżnicowany, to targi, warsztaty, pokazy kulinarne, degustacje, pikniki, debaty...
Restauracje na kółkach
W Żyrondzie food trucki są w modzie. 30 września kończy się kolejna, trwająca od 2 czerwca, edycja dedykowanego im festiwalu. Prymat wiodą regionalne smaki, ale mieszkańcy Bordeaux i okręgu Bordeaux są otwarci także na inne tradycje kulinarne. Uliczne jedzenie to dobra okazja, by w radosnej, luźnej atmosferze spotkać się ze znajomymi i przyjaciółmi. Winny akompaniament zapewniają właściciele okolicznych winnic.
A skoro o winie mowa
17 września w Saint-Emilion Komandoria z Médoc Jurade de Saint-Emilion ogłasza początek sezonu na winobranie. Ubrani w czerwono-białe szaty członkowie bractwa gromadzą się na Wieży Króla i o 16:30 w obecności około 800 osób dokonują uroczystej proklamacji. 22 i 23 września w zamku Vougeot stanowiących siedzibę elitarnego bractwa Kawalerów Tastewinu odbywa się literacki salon skoncentrowany wokół piśmiennictwa enologicznego. Autorom książek na temat wina, będącym pochwałą epikureizmu i ekspresją francuskiej joie de vivre zostaną przyznane dwie nagrody. W tym samym czasie w Cassis trwają Winobrania z gwiazdami, święto gastronomii i wina, w którym udział biora znani szefowie kuchni oraz renomowani sommelierzy.
Pomiędzy grządkami
8 i 9 września w zamku de la Bourdaisière odbywa się Festiwal Pomidora i Smaku. W tutejszym konserwatorium botanicznym uprawia się blisko 700 odmian pomidorów. Niektóre są słodkie, inne kwasowe, jedne soczyste inne bardziej mięsiste i mączne. Ilości odmian odpowiada wielość kulinarnych zastosowań. Zresztą nie tylko kulinarnych. Kosmetycznych również. Maseczka z pomidora po sałatce? W końcu miesiąca pomiędzy warzywne grządki zapraszają ogrodnicy z zamku Villandry. Odpowiedzą na pytania ze strony publiczności, a przy okazji przygotują coś smacznego.
La Heste de la Saü
W pirenejskim Salies-de-Béarn, które od wieków słynie z pozyskiwania soli zawartej w wodach podziemnego źródła, w ramach Święta Soli w niedzielę 9 września odbywają się Mistrzostwa świata w noszeniu wiader z wodą. Każde mieści 92 litry. Dawniej takimi drewnianymi wiadrami solarze czerpali ze źródła wodę, by po odparowaniu otrzymać z niej sól. Zawartość soli w tej wodzie jest dziesięciokrotnie wyższa niż w wodzie morskiej. Solą z Salies-de-Béarn naciera się słynne szynki z Bajonny, wg tradycji ilość soli zależy od wagi mięsa: szynkę o wadze 7 kg powinno się nacierać 7 razy w ciągu 2 tygodni, szynkę o wadze 12 kg dwanaście razy w trakcie 3 tygodni. Ważnym elementem programu są także wspólny posiłek na około 650 osób i uroczysta msza w dialekcie bearneńskim, podczas której ksiądz błogosławi sól. Pozyskiwano ją w tych okolicach już 1500 lat p.n.e.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013