Wszystko, czym Périgord słynie.
Specjalnością Maison Valette są delikatne foie gras, aromatyczne czarne trufle, doskonałe terriny i konfitowane kaczki. Składniki pochodzą z Périgord, a produkcja równieć ma charakter lokalny: rozbiór mięsa ma miejsce w Bergerac, przetwórnia działa w St-Clair, a magazyn i centrum logistyczne mieszczą się w Gourdon. Co roku na święta szefowie kuchni wyczarowują nowe zachwycające receptury, sięgając po rzadkie egzotyczne przyprawy, które wzbogacają smak tradycyjnych przetworów i konserw.
Początki firmy sięgają 1920 roku. Adrien i Louise Valette założyli wówczas mały rodzinny zakład produkcyjny. On przemierzał okolice od Cahors po Sarlat, poszukując najlepszych składników, ona przetwarzała je w smakowite confits i pasztety. Dziś firmą zarządza już trzecie pokolenie. Gama produktów obejmuje 350 pozycji, a sieć dystrybucji tworzy prawie 50 firmowych salonów w całej Francji oraz restauracja w Gourdon. Produkty Maison Valette są eksportowane do Azji, Ameryki Południowej i Australii. W ciągu ostatnich 30 lat otrzymały aż 57 medali w Powszechnym Konkursie Rolniczym w Paryżu.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013