La Valette
28 września 2018
La Valette

Wszystko, czym Périgord słynie.

 

Specjalnością Maison Valette są delikatne foie gras, aromatyczne czarne trufle, doskonałe terriny i konfitowane kaczki. Składniki pochodzą z Périgord, a produkcja równieć ma charakter lokalny: rozbiór mięsa ma miejsce w Bergerac, przetwórnia działa w St-Clair, a magazyn i centrum logistyczne mieszczą się w Gourdon. Co roku na święta szefowie kuchni wyczarowują nowe zachwycające receptury, sięgając po rzadkie egzotyczne przyprawy, które wzbogacają smak tradycyjnych przetworów i konserw.

 

Początki firmy sięgają 1920 roku. Adrien i Louise Valette założyli wówczas mały rodzinny zakład produkcyjny. On przemierzał okolice od Cahors po Sarlat, poszukując najlepszych składników, ona przetwarzała je w smakowite confits i pasztety. Dziś firmą zarządza już trzecie pokolenie. Gama produktów obejmuje 350 pozycji, a sieć dystrybucji tworzy prawie 50 firmowych salonów w całej Francji oraz restauracja w Gourdon. Produkty Maison Valette są eksportowane do Azji, Ameryki Południowej i Australii. W ciągu ostatnich 30 lat otrzymały aż 57 medali w Powszechnym Konkursie Rolniczym w Paryżu.

 

la_valette_2_600px_600

la_valette_3_600px_692

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM