Szlakiem wina
08 października 2018
Szlakiem wina

Roczniki w Grenoble

 

Uczta dla melomanów i koneserów wina. Tych zaawansowanych i początkujących. Od 1995 roku październik w Grenoble upływa pod znakiem festiwalu Le Millésime. Dwutygodniowy festyn skupia się wokół wina, muzyki i miasta. W różnych punktach Grenoble organizowane są koncerty,  degustacje pod okiem doświadczonych enologów i sommelierów oraz zwiedzanie zabytkowych miejsc w towarzystwie przewodnika. Najlepsze sabaudzkie roczniki pojawiają się w kartach lokalnych restauracji. Uwerturę stanowi uroczysty bankiet w XV-wiecznym pałacu, w którym dawniej mieścił się Parlament Delfinatu. Goście zostaną poczęstowani zapiekanką delfinacką z warzywami, teryną z jesiotra z dodatkiem cytrusów, tartą orzechową, kawą, likierem Chartresuse, winami czerwonymi i białymi, w tym także musującymi, z 4 sabaudzkich departamentów. Ostatnim akordem festiwalu będzie czterodniowy targ lokalnej gastronomii i win na placu Wiktora Hugo oraz wręczenie Prix René Renou, a pomiędzy będzie czas na piesze wycieczki uwieńczone lampką wina, warsztaty parowania wina i jedzenia, aperitify na mieście, spotkania z producentami wina, konferencje, wystawy, a wszystko to w radosnej atmosferze wspólnej zabawy. Patronem muzycznym tegorocznej edycji festiwalu jest Achille-Claude Debussy (1862-1918).

 

Enoturystyka inaczej

 

Moc wrażeń i atrakcji. Organizatorzy Fascynującego Weekendu Winnice i Odkrycia proponują zwiedzanie winnic regionu Rodan Alpy w bardzo niecodzienny sposób, łącząc ruch, aktywność sportową, rozrywkę, edukację i zakupy. Już sama ilość perspektyw oszałamia. Sabaudzkie winnice, dla przykładu, można obejrzeć z góry podczas lotu balonem albo z jeziora Bourget w trakcie rejsu statkiem wycieczkowym. Te, które otaczają miasteczko Grignan, z pokładu helikoptera, a na trasie Tournon St Jean - Colombier-le-Vieux / St Barthélémy le Plain z okien starej kolejki parowej – podczas podróży w jedną stronę pije się wino białe, wracając – czerwone. Inne jeszcze zwiedzić można pieszo, konno, z osiołkiem, sewgayem albo czerwonym amerykańskim chevroletem. Fani nowych technologii mogą wziąć udział w grze terenowej i posiłkując się aplikacją Géocoaching, odkryć ukryte w winnicach skarby. Oferta gastronomiczna nie pozostaje w tyle. W Beaujolais do win podaje się kawior, producenci wina zapraszają także na kurs lokalnej kuchni. Zacne roczniki Crozes Hermitage można posmakować w ogrodzie zen, a te z winnic Ardèche w naturalnej grocie 150 m pod ziemią. Obiad w winnicy z widokiem na dolinę Rodanu albo brunch w tradycyjnej chatce winiarza, degustacje i zakupy podczas targu win i lokalnie produkowanej żywności zaspokoją głów największych łakomczuchów i głodomorów.

 

Nie tylko burgundy

 

13 i 14 października Beaune zaprasza na Salon Chleb, wino i ser. Swoje produkty wystawiają producenci wina z Burgundii, piekarze i serowarzy z całej Francji. 20 października Nuits-Saint-Georges odbywa się Święto nowego wina, w Savigny-lès-Beaune bieg winnicami na trasie 10 km zakończony degustacją lokalnych win. Tydzień później w Chablis podczas Święta win 50 sprzedawców przedstawi nowe roczniki, a najlepsze zostaną wyłonione podczas konkursu. W tym samym czasie konkurenci z bordoskich winnic zapraszają na Święto nowego wina i pchli targ w Bordeaux. Pieczone kasztany i nowe wino znajdą wielu amatorów. W Langwedocji świeto winobrania ma szczególnie widowiskowy charakter w Banyuls-sur-Mer (10-14 października) – zebrane winogrona przybywają do portu morzem, na tradycyjnych katalońskich barkach. W Szampanii Château Thierry 20 i 21 października staje się sercem enoturystycznego festiwalu Szampan i wy!, którego celem jest zaznajomienie konsumentów z mniej znanym bogactwem ziem Szampanii. W imprezę zaanga żowało się około 30 producentów wina, żywności, restauratorów i hotelarzy.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM