Ciasteczko na otarcie łez
15 listopada 2018
Ciasteczko

Gulgot, gęganie i kwiki

 

Radosny przemarsz ulicami miasteczka i konkurs na najpiękniejszy gulgot. Święto indyków w Varaignes w Dordogne (11 listopada) co roku przyciąga tłumy zwabionych niecodziennym widokiem upierzonych na czarno indorów i indyczek defilujących przez miejscowość wraz z hodowcami.  Atrakcją jest też tajemna indycza mikstura, napój rozlewany na ukwieconym wozie stanowiącym część świątecznego korowodu. Finał to wspólna biesiada, bankiet na 700 osób. W menu… bohaterowie dnia.

 

W listopadzie rozpoczynają się zimowe targi w Périgueux i Brive-la-Gaillarde, zwane „tłustymi”, au gras. Przez całą zimę, aż do marca w wyznaczone soboty miesiąca na placu świętego Ludwika i w hali Brassensa będzie można zapoatrzeć się w pierwszorzędne foie gras, konfitowane oraz surowe kaczki, a także gęsi z lokalnych hodowli. Najlepsze produkty zostaną nagrodzone. Podczas targów odbywać się będą także pokazy kulinarne, degustacje i inne animacje gastronomiczne i kulturalne organizowane przez bractwa działające w okolicy.

 

Wystawa zwierząt w Vesoul (Franche-Comté) sięga swymi początkami 1295 roku. Wtedy to zorganizowano po raz pierwszy jarmark przypadający na dzień św. Katarzyny. W ciągu 700 kolejnych lat utrwalił się zwyczaj, że po zakończeniu prac na polach i w winnicach wieśniacy sprzedawali na nim płody rolne i zaopatrywali się w świniaka, którego chowali zimą. Dziś większość świnek na targu do świni z piernika ale tradycja handlu bydłem trwa nadal i przyciąga hodowców z wielkiego regionu Grand Est.

 

Śledzie

 

W listopadzie ławice śledzi pojawiają się w wodach Wybrzeża Opalowego. Z tej okazji w Étaples-sur-Mer (Nord-Pas-de-Calais) odbywa się Święto Śledzia. Grillowane, marynowane, wędzone - do degustacji trafiają 3 tony ryb. Do tego kieliszek wina. Takie atrakcje 10 i 11 listopada.

 

W ten sam weekend podobny festyn odbywa się w miejscowości Tréport, by już 17 i 18 listopada powtórzyć się w Dieppe, 18 listopada w Saint-Valery-en-Caux, a 24 i 25 listopada w Fécamp. W ten sposób Normandia świętuje własne połowy śledzi.

 

Le beaujolais nouveau est arrivé!

 

Trzeci czwartek listopada to od lat święto młodego wina z Beaujolais. Obchodzi się je nie tylko we Francji, ale i poza jej granicami, szczególnie w Japonii i USA. Pierwsze kieliszki napełnią się tuż po północy w nocy ze środy na czwartek w Beaujeu, stolicy beaujolais. Tym samym rozpoczną się doroczne Sarmentelles de Beaujeu, Święto Winnej Łodygi.

 

Na tym nie koniec enofilskich atrakcji. Od 16 do 18 listopada w Beaune odbywa się Święto Wielkich Win z Burgundii w Beaune. Do degustacji trafi 10 000 butelek. W ekspozycji bierze udział 700 producentów. Tradycje tego wydarzenia sięgają XIX wieku – wówczas formuła była nieco inna: celem było zapoznanie negocjantów z winami z nowego rocznika. Dziś jest to wydarzenie otwarte dla szerokiej publiczności. W tym samym czasie i miejscu odbywa się charytatywna Aukcja win w Hospices de Beaune. Pod młotek licytatora trafią wina z domeny des Hospices de Baune, a pozyskany dochód przeznaczony zostanie na utrzymanie i modernizację zabytkowego budynku, w którym odbywa się aukcja (jest to dawny szpital, założony w 1445 roku) oraz na potrzeby współcześnie działających szpitali.

 

24 i 25 listopada w winnicach Loupiac (Akwitania) organizowane są Dni Otwarte. Około 30 producentów wina otwiera podwoje swoich chais i we współpracy z wytwórcami foie gras zapraszają na degustacje specjałów z kaczek i gęsi popijanych kieliszkiem słodkiego białego wina.

 

Czas na trufle

 

To już 15 listopada! W Richerenches, stolicy czarnej trufli klasy premium, ogłasza się oficjalne rozpoczęcie sezonu na trufle. Proklamacja leży w gestii członków Bractwa Czarnego Diamentu i Gastronomii wspieranego przez klub Truffe Émotion tworzony przez hodowców trufli, restauratorów i miłośników tego niezwykłego grzyba. W programie m.in. pokaz pracy zbieraczy trufli i ich psów, degustacja truflowych omletów, tematyczne odczyty i konferencje.

 

Ciasteczka z Provins

 

‘Ne flete!’, nie płacz. Stąd niflettes, nazwa ciasteczek tradycyjnie pieczonych w Provins (Île-de-France) od czasów średniowiecz na Zaduszki. Częstowano nimi sieroty przy bramach cmentarnych. Dziś tradycję wypieku w ten dzień podtrzymują lokalni piekarze. Jest to rodzaj tarteletki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kremu cukierniczego, który aromatyzuje się wodą pomarańczową. Patronka tegorocznej, pierwszej edycji Święta niflettes została znana blogerka i animatorka kulinarna Mercotte. Dla dzieci przygotowano konkurs cukierniczy, w którym można wygrać udział w kursie cukierniczym (w towarzystwie rodzica). Festyn odbywa się 11 listopada.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM