Magia Świąt
W Strasburgu wysoka na 30 metrów choinka, w Castres adwentowe melodie wybijane przez stary karylion, w Nancy przejazd orszaku św. Mikołaja… Od początku grudnia w klimat nadchodzących świąt wprowadzają radosne i ruchliwe jarmarki. Każdy ma swą niepowtarzalną atmosferę, atrakcje i specjały. Po zapachu grzanego wina, pieczonych kasztanów, jedliny czy pierniczków w takie miejsce można trafić z zamkniętymi oczami. W Alzacji znajdziemy bogaty wybór korzennych ciasteczek, bredele, a w Aix-en-Provence na Targu Trzynastu Deserów kupimy daktyle, pompe a l’huile, czarny i biały nugat, bakalie składające się za zestaw „czterech żebraków” (migdały, figi, rodzynki, orzechy), calissons z Aix, galaretkę z pigwy, białe winogrona, zielone melony i pomarańcze (względnie mandarynki)… Warto też zajrzeć na Wystawę Santonów (tradycyjne prowansalskie figurki umieszczane w szopkach) w Marsylii (trwa do 6 stycznia 2019).
Na tropie czarnych diamentów
Sezon na trufle nabiera rozpędu. 4 grudnia następuje oficjalne otwarcie Targu Trufli w Lalbenque (Midi-Pireneje). Co wtorek aż do połowy marca hodowcy trufli będą tu ustawiać się w rządku, prezentując trufle zebrane do charakterystycznych czerwonych koszyczków. Miłośnicy trufli mogą też wziąć udział w kursie kulinarnym oraz w poszukiwaniu trufli ze specjalnie w tym celu szkolonym psem. To największy targ w departamencie Lot. Najmniejszy z udziałem jedynie 8-10 hodowców odbywa się 22 grudnia w Breteneux. Dzień później w prowansalskim Rognes podczas 30. edycji Targu Trufle i Gastronomia w specjalnej loterii można wygrać 500 g trufli, a tydzień później w Ménerbes rozsmakować się w omlecie z truflą.
W Bresse i w Liques
W Licques (15-16 grudnia, Pas de Calais) niecodzienne widowisko: czarne indyki i perlice maszerują przez miasto. To najbardziej malowniczy element tradycyjnego Święta Indyka, któremu towarzyszy też targ produktów regionalnych oraz plenerowa degustacja potrawki potée licquoise. Hodowlę indyków zaprowadzili tutaj mnisi z miejscowego opactwa już w XVII wieku. W 1979 roku indyki z Liques zostały objęte certyfikatem jakości Label Rouge.
Złoty Bresse, Czarna Królowa z Bresse, Złoty Grzebień, Złoty Kapłon...W Bresse (14-18 grudnia) pierzasty konkurs piękności, którego tradycje sięgają 1862 roku. Najpiękniejsze kapłony, indyczki, pulardy i kurczaki wybierane są w czterech miejscowościach – Bourg-en-Bresse, Louhans, Pont-de-Vaux i Montrevel-en-Bresse. Hodowlą tego niezwykle cenionego na francuskich stołach drobiu zajmuje się około 200 rolników.
Pierwsze oliwki
W prowansalskim Nyons pierwsze czarne oliwki odmiany tanche trafiają na stół w grudniu. Zaraz po zebraniu z drzew są nakłuwane widelcem albo wykałaczką (lub – w przetwórni – mechanicznie) i posypywane solą, która wytrąci z nich gorycz. Po 12 dniach nadają się już do jedzenia podczas gdy marynowane w solance potrzebują aż 6 miesięcy. 15 grudnia w Nyons odbywa się Święto Nakłuwanej Oliwki. Na targu można nabyć oliwki, oliwy oraz produkty żywnościowe i kosmetyczne na ich bazie. Organizatorzy zaplanowali także warsztaty kulinarne i zbiory oliwek w pobliskim gaju oliwnym.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013