Tam, gdzie rosną trufle
20 stycznia w Richerenches (Prowansja) odbywa się słynna msza truflowa. Po homilii wygłoszonej w dialekcie prowansalskim zbierane są datki – do koszyczka z ofiarą trafiają cenne trufle, które następnie zostaną sprzedane na licytacji na placu przed miejskim ratuszem. Dochód zostanie przeznaczony na cel dobroczynny.
W tym samym czasie w Sarlat, stolicy „czarnego Périgord” (Akwitania), uczniowie szkół gastronomicznych z całej Francji rywalizują o prestiżowe Trofeum im. Jeana Rougié. Ich zadaniem jest przygotowanie dania na bazie trufli i foie gras. Wszystko to pod okiem doświadczonych szefów kuchni, którzy mają na swoim koncie niejedną gwiazdkę Michelina. Święto trufli to także warsztaty kulinarne otwarte dla szerokiej publiczności, pokazy cavage (polowanie na trufle z udziałem specjalnie szkolonych psów) i degustacje croustous, tradycyjnej perigordzkiej przekąski złożonej z trufli i foie gras.
Winogrona w słoju
Miasteczko Valbonne na Lazurowym Wybrzeżu słynie z upraw servan, późnej odmiany winogron, która w okresie Bożego Narodzenia trafia na prowansalskie stoły jako jeden z 13 deserów. W czasach, gdy nie było chłodni, tutejsi rolnicy wymyślili ciekawy sposób na przechowywanie winogron w temperaturze 5C, aby po zbiorach zachowały świeżość aż do świąt: kiście winogron wkładano do słoików tak, aby pędy były zanurzone w wodzie, a owoce zwisały na zewnątrz. Odywające się 26 i 27 stycznia święto ku czci patrona miasta świętego Błażeja jest też okazją do posmakowania wspomnianych winogron oraz innych lokalnych produktów i dań.
Ku czci św. Wincentego
W sobotę 26 stycznia o 7:30 rano przedstawiciele 100 burgundzkich bractw winiarskich zbierają się w winnicy nieopodal Vézelay. Ubrani w odświętne stroje w tradycyjnym przemarszu kierują się w stronę miasteczka, niosąc drewniane figurki świętego Wincentego, patrona wina, winorośli, winogrodników i producentów wina. W tamtejszej bazylice odbywa się uroczysta msza, a po niej ceremonie włączenia nowych członków w szeregi bractw, plenerowe degustacje win oraz bankiet w sali komunalnej.
MPG 2019
Czyli Marseille Provence Gastronomie 2019. Rok 2019 w Marsylii oraz w Delcie Rodanu ma upływać pod znakiem gastronomii. Liczne wydarzenia gastronomiczne, kulturalne oraz artystyczne, którym patronuje trzygwiazdkowy szef kuchni Gérald Passedat, mają wydobyć bogactwo gastronomiczne regionu, przypomnieć wpływy greckie, które są u samych jego podstaw, a także włączyć się w nurt akcji proekologicznych oraz walkę z marnotrawieniem żywności. Podczas targów, degustacji, kulinarnych pokazów i warsztatów typowe dania regionu – słynna na cały świat zupa rybna bouillabaisse, placuszki z mąki z ciecierzycy panisse czy produkty o chronionym oznaczeniu pochodzenia (ostatnio na tę listę trafiły tymianek z Prowansji i ser brousse du Rove) – będą odgrywały rolę wiodącą.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013