Tyle wina, ile ważysz
12 maja 2019
Tyle wina, ile ważysz

Nowalijki

 

Niewielkie ziemniaki odmiany bonnotte na wyspie Noirmoutier zbiera się wyłącznie ręcznie. To delikatna wczesna odmiana, bardzo ceniona w kuchni. Pochodzi z Normandii, w tych okolicach introdukowano ją w latach 20. XX wieku. 4 maja rozpoczyna się doroczny festyn dedykowany tej odmianie. Przed południem zbiory na polach, a wieczorem wielka biesiada, młode ziemniaczki najlepiej smakują z grillowanymi sardynkami, a słodkim dopełnieniem są słynne brioszki wandejskie. 25 i 26 maja Ceret zaprasza Święto Czereśni. Miejscowość uchodzi za francuską stolicę tego owocu. Roczna produkcja wynosi 4 tony. W programie m.in. targ, konkurs pestkowania, zgniatania cracher pestek, konkurs na najlepsze clafoutis. 30-31 maja warto zajrzeć do Sarlat. Odbywają się tam Dni Gastronomii. Na targu skarby tej ziemi - truskawki, orzechy, kurczaki, trufle, miody, alkohole. Zaplanowano też pokazy krojenia gęsi, tłoczenia oleju orzechowego, przygotowywania konfitur.

 

Tyle serów, ile masz lat

 

Trzy trasy dla rowerów górskich (25 km, 45 km, 65 km), trzy biegowe (6 km, 12 km, 20 km) i jedną konną (18 km) przygotowano w ramach 6. edycji Wędrówek (19 maja, Courvières) pomiędzy serowarniami Comté. Biegną one przez 10 wiosek i 5 serowarni zwanych fruitières. Ruch na świeżym powietrzu zaostrza apetyt, a uczestnicy mogą liczyć na liczne degustacje, dzięki którym odkryją rozmaitość aromatów sera comté. Trzy trasy biegowe pośród czterech jezior przygotowano także w Le Frasnois – celem Trail Trait Morbier ma być promocja regionu i lokalnego serowarstwa. 12 maja na Święto sera zaprasza normandzkie Pont-l-Evêque. Na targu można kupić produkty lokalnych serowarów, producentów wędlin, cydru, pommeau i calvadosu. Tradycyjny konkurs wyłoni najlepszego serowara. Tydzień później w Banon zostanie wybrany najlepszy prowansalski ser zawijany w liść kasztanowca, a zwycięzca loterii wygra tyle serów, ile ma lat.

 

Tyle wina, ile ważysz

 

Cassis świętuje swoje wina! 26 maja wielkie święto w Cassis (Prowansja). Wina z tego rejonu – białe, wytrawne o aromacie cytrusów i białych kwiatów – otrzymały AOC jako pierwsze we Francji – w 1936 roku. Obchody święta wina rozpocznie o godz. 10:00 uroczysta msza winiarzy w kościele św. Michała, podczas której nastąpi poświęcenie wina, potem odbędzie się pokaz tradycyjnych prowansalskich tańców przy płonących suchych pędach winorośli, degustacja 12 crus na placu Baragnon, sprzedaż win na placu Republiki, a o 13:00 obiad w ogrodzie miejskim – w menu aioli, kieliszek wina cassis i zabajone z truskawkami i winem. Sport i wino:11 maja dwa biegi w okolicy Bordeaux promują winnice Blaye Côtes de Bordeaux i sam region. Pierwszy to maraton, na którego trasie znajduje się aż 12 châteaux (w trakcie przewidziano 30 degustacji), a pierwszą nagrodą jest wino ważące tyle, ile waży zwycięzca. Drugi to bieg na 10 km, którego trasa częściowo pokrywa się z trasą maratonu, ale jest znacznie mniej forsowna. Każdy z uczestników, który ukończy bieg, otrzyma butelkę Blaye Côtes de Bordeaux & Trophee, a ten, który przekroczy metę jako pierwszy, otrzyma ich 24.

 

Na hale!

 

25 i 26 maja krowy rasy aubrac (z ich mleka powstają świetne górskie sery) wyruszają na wiosenny redyk. Po zimie spędzonej w ciepłych oborach na wsiach, wiosną i latem będą wypasać się na zielonych pastwiskach płaskowyżu Aubrac. Niektóre pokonają trasę aż 60 km. Spęd bydła na łąki (część stada przewożona jest ciężarówkami, reszta wędruje pieszo przez 2 tygodnie) odbywa się w radosnej atmosferze – krowy ustrojone są w barwne girlandy, kwiaty, chorągiewki, gałązki jałowca i ostrokrzewu, a u ich szyi pobrzękują wesoło dzwonki. Hodowcy spotykają się w burons i oberżach wokół garnków z parującym aligot. Imprezami towarzyszącymi są też targ rolny, wystawa dzwonków, starych traktorów, pokaz tradycyjnego wyrobu sera, konkursy, w których należy odgadnąć wagę danej krówki.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM