Pijmy mleko
27 czerwca 2019
Pijmy mleko

Szklaneczkę mleka na śniadanie?

Koniecznie ekologicznego z lokalnego gospodarstwa. W pierwszy weekend czerwca ponad 50 producentów mleka bio w 9 regionach Francji zaprasza chętnych na zdrowe śniadanie. W Europie Francuzi są w czołówce, jeśli chodzi o promocję i konsumpcję produktów ekologicznych. 85% ankietowanych deklaruje zainteresowanie tego typu żywnością, a - co równie istotne - 69% produktów ekologicznych konsumowanych we Francji jest pochodzenia francuskiego.

 

W burons i jaskiniach

1 i 2 czerwca Pailherols (Owernia) odbywa się Święto serów tradycyjnych. Prezentowane są sery z regionu oraz innych części Francji - gościem honorowym jest Normandia. O 7:15 rano w sobotę można pomaszerować ze stadem krów i ich hodowcą na pastwisko - jedyne 12 km. Można też zwiedzić burons, kamienne chaty w górach, w których pasterze wyrabiają sery jak cantal czy salers i poznać szczegóły tego wyrobu.

 

8 i 9 czerwca ośmiu producentów sera roquefort zaprasza chętnych do zwiedzenia jaskiń od stuleci służących jako dojrzewalnie sera. Pasterze owiec opowiadają o swojej pracy, a szefowie kuchni Sebastien Bras i Quentin Bourdy prezentują dania inspirowane tym serem. Podczas festynu w Roquefort-sur-Soulzon w Aveyron ambitni amatorzy mogą też wziąć udział w kulinarnym konkursie.

 

9 czerwca w Rocamadour (Oksytania) targ lokalnych producentów żywności, radosne meczenie kóz przeganianych przez pasterza przez główną ulicę wioski, konkurs na najlepszy ser zagrodowy, pokazy serowarskie i demonstracje umiejętności psów szkolonych do poszukiwania trufli. Wielkie bochny croustilot, lokalnego chleba, czarne wina z Cahors, niewielkie sery wiodące swą nazwę od nazwy miejscowości to główne ale nie jedyne atrakcje gastronomiczne 30. edycji Święta Serów.

 

Słodko!

Te dwa święta przypominają o bliskim nadejściu lata i otwarciu sezonu na letnie owoce. Bretońskie Plougastel-Daoulas zaprasza na Święto truskawek (9 czerwca), alzackie Westhoffen mieniące się regionalna stolicą czereśni na Święto czereśni (15 czerwca). Świetna okazja do degustacji i zakupów.

 

Piknik w winnicy

8 czerwca w kilkudziesięciu winnicach niezależnych producentów wina zaczyna się wielki enologiczny piknik. Wystarczy przynieść kosz z wiktuałami a kieliszki i wino dostarczy gospodarz. Na świeżym powietrzu i w towarzystwie rodziny lub przyjaciół wszystko smakuje lepiej.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM