Tour de France od kuchni
25 lipca 2019
Tour de France od kuchni

22 sportowe drużyny, 176 kolarzy z 30 krajów, 3 tygodnie sportowej rywalizacji, prawie 3500 przejechanych kilometrów, a po drodze zmieniające się jak w kalejdoskopie pejzaże, równiny, góry, doliny, rzeki, jeziora, winnice, pola, sady, gaje oliwne, malownicze wioski, miasteczka i wielkie miasta. 106. edycja prestiżowego wyścigu Tour de France zaczyna się w Brukseli, a kończy tradycyjnie na Polach Elizejskich w Paryżu. Sprawdźmy, na jakie gastronomiczne święta zapraszają w lipcu miejscowości, które znalazły się na trasie Wielkiej Pętli.

 

Colmar. Targi wina z Alzacji

To trzecie pod względem wielkości targi we Francji, wydarzenie niezwykle istotne dla alzackich producentów i konsumentów wina. Zainicjowano je po II wojnie światowej z intencją ożywienia tej gałęzi gospodarki w regionie. Pierwsza edycja odbyła się w 1948 roku. Od tego czasu targi odwiedziło 11 milionów zwiedzających. Udział w tegorocznej edycji zgłosiło 350 wystawców. Przygotowano ponad 1 500 próbek win z najlepszych alzackich szczepów. Degustacjom wina towarzyszą także degustacje gastronomiczne oraz liczne cook shows. Na targach można spotkać królową wina, gdyż Alzacja jako jedyny region we Francji wybiera ją niezmiennie od 1954 roku. Nie jest to jednak konkurs piękności lecz wiedzy i umiejętności. Królowa wina musi znać się na winach, pełni bowiem funkcję ambasadorki alzackiego winiarstwa regionu i enoturystyki, reprezentując Alzację podczas rozmaitych imprez w regionie i poza jego granicami.

 

Epernay. Biały Wieczór i Święto Szampanii

6 lipca od 11:00 do 21:00 w miasteczku po raz trzeci odbywa się Święto Szampanii. Organizatorzy zaplanowali koncerty i spektakle uliczne, animacje dla najmłodszych, a w wiosce winiarzy degustacje szampana, warsztaty i kulinarne pokazy. W niedzielę rano można też wziąć udział w dwóch pieszych wycieczkach w okolicznych winnicach. Producenci szampana zapraszają chętnych do swoich piwnic, by odkryć przed nimi tajemnice swojego fachu i smaki białego musującego wina.

14 lipca w słynnej avenue de Champagne święto narodowe Francji celebruje się na biało. Program Białego Wieczoru wypełniają piknik z uczestnikami w białych strojach, koncert, bar z szampanem i pokaz sztucznych ogni. Początek wydarzenia o godzinie 20:00.

 

Reims. Warsztaty sabrage i atelier szampan i czekolada

Maison Pol Couronne organizuje w lipcu cykliczne warsztaty sztuki sabrage, tzn. otwierania butelki szampana szablą. To stary napoleoński zwyczaj, praktykowany przez artylerzystów cesarza ich ówczesną bronią. Dziś używa się w tym celu specjalnych szabli o stosunkowo tępych ostrzach. W sztuce sabrage istotne jest nie ostrze ale wykorzystanie ciśnienia w butelce, która musi być dobrze schłodzona, a jej szyjka nawet zmrożona. Po uderzeniu szablą w miejsce, w którym butelka została zgrzana, kołnierz wraz z korkiem odłamuje się i szybuje w powietrze.

Atelier Szampan i czekolada to warsztaty odbywające się w podmiejskiej winnicy pod okiem jej właściciela oraz mistrzem czekoladnikiem.

 

Okolice Mâcon. Warsztaty zielarskie.

26 lipca château Brancion zaprasza na prezentację i warsztaty dotyczące średniowiecznego zielarstwa. Zioła dogrywały ważną rolę w ówczesnej medycynie, leczono nimi, wykorzystywano je także w kuchni, ale miały też swoją ciemną stronę i złą, trucicielską moc. Podczas dwugodzinnej wizyty w pałacu można dowiedzieć się więcej na ten temat, poznać etymologię nazw niektórych roślin i ułożyć własny zielnik.

 

Tarbes. Warzywnik ku czci słynnego botanika

Urodzony w 1777 roku w Tarbes, Placide Massey był jednym z największych botaników swoich czasów, agronomem i filozofem przyrody. W rodzinnym mieście założył ogród (wprowadzał w nim nowatorskie techniki, np. ogrzewanie szklarnii ciepłą wodą) i arboretum z wieloma rzadkimi okazami. U schyłku życia przekazał je miastu. Pracował dla rodziny Bonaparte oraz holenderskiej królowej Hortensji. Zarządzał Warzywnikiem Królewskim w Wersalu, tamtejszą szkółką i pomarańczarnią, pełnił także funkcję dyrektora Ogrodów w Wersaliu i Trianon. W tym roku mija 200 lat od objęcia przez niego intendentury w wersalskim ogrodzie warzywnym i z tej okazji władze Tarbes zdecydowały o zorganizowaniu sezonowego warzywnika i ekspozycji przypominających dokonania Massey’a.

 

Albi. Aperitif na barce

W lipcu i w sierpniu zwiedzający piękne oksytańskie Albi mogą skorzystać z oferty łączącej turystykę z enoturystyką i gastronomią. W każdy piątek o godz. 19:00 z przystani wyrusza barka, która zabiera chętnych na trwający półtorej godziny rejs po rzece Tarn. W jego trakcie są częstowani przekąskami oraz winami przygotowanymi przez lokalnego producenta win. Ta wakacyjna formuła to niepowtarzalna szansa na odkrycie uroków winnic rejonu Gaillac.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM