Pełnia lata, pełnia smaku
21 sierpnia 2019
Pełnia lata,

Na rekord!

 

3 i 4 sierpnia w Lautrec podczas tradycyjnego Święta różowego czosnku z Lautrec po trzech godzinach splatania sześciu rolników stworzyło najdłuższy warkocz czosnku w historii festynu – mierzył 24.05 m! 25 sierpnia o 14:30 publiczność przybyła na Festiwal Cukru w Erstein (Alzacja) będzie mogła obserwować próbę pobicia światowego rekordu na najdłuższy piernik. Impreza organizowana jest pod auspicjami miejscowej cukrowni założonej w 1893 roku. Stałym punktem programu wydarzenia jest rozdawnictwo i degustacja pierniczków. 18 sierpnia w Saint-Christophe-en-Brionnais (Burgundia) wielką atrakcją Święta pot-au-feu było „pot-au-feu géant”, do którego przygotowania wykorzystano 1 600 kg mięsa i 400 kg warzyw, które obierało 180 ochotników. Kolejna wielka biesiada ma miejsce od 20 do 25 sierpnia w Castelnaudary. Wielkie Bractwo Kasuleta organizuje festyn poświęcony emblematycznej dla południowego zachodu Francji potrawie. Na chętnych czeka ponad 40 000 porcji. 31 sierpnia i 1 września tłumy antykwariuszy ściągają do Lille na największy pchli targ na świecie. W 2015 roku w Braderie de Lille uczestniczyło 2 500 000 osób, zjedzono 500 ton małży i 30 ton frytek. Czy tegoroczna edycja pobije rekord?

 

Z winnicy, sadu i warzywnika

 

Słodko! W prowansalskim Fréjus od 2 do 4 sierpnia Święto winogron: degustacje pierwszych zebranych gron, degustacje win z apelacji Côtes de Provence Fréjus, tradycyjny taniec wokół ognia rozpalonego z suchych gałązek winorośli, a w niedzielę w katedrze uroczysta msza, podczas której kapłan wciska do kielicha sok z kiści winogron. Od 17 do 25 sierpnia rolnicy, producenci owocowych nalewek, konfitur i cukiernicy rozkładają swoje produkty na targu w Metz. To Dni Mirabelki, owocowego emblematu Lotaryngii. Co roku sympatyczne Lotarynki stają do konkursu o tytuł Królowej Mirabelki. W Agen rządzą inne śliwki, większe, przeznaczone do suszenia. 30 sierpnia zaczyna się trzydniowy Grand Pruneau Show – okazja, by dowiedzieć się czegoś więcej o śliwkach, które do Francji z Damaszku przywieźli krzyżowcy, metodach ich obróbki i przede wszystkim szansa na śliwkowy poczęstunek i zakupy. W bretońskim Roscoff 24 i 25 sierpnia inne smaki i wspomnienia. To stąd wyruszali Cebulowi Jasiowie, którzy w XIX i XX wieku na swoich rowerach rozwozili cebulę po całej Anglii. Dziś różowa cebula z Roscoff cieszy się certyfikatami AOC i AOP, a rolnicy co roku organizują festyn podczas którego można zjeść pyszną zupę albo cebulową i zrobić zakupy. Nowością obecnej edycji jest konkurs na najszybszego splatacza warkoczów cebuli.

 

W rybackich sieciach

 

11 sierpnia w Châtelaillon-Plage Święto Hodowców Małży. Degustacje, zakupy na targu, konkurs, kto najszybciej otworzy i zje najwięcej ostryg, gigantyczna éclade (ułożone w ważący około 100 kg kopczyk, przykryte sosnowymi gałązkami i pieczone na ruszcie małże) od ponad 40 lat przyciągają wielu zainteresowanych. 17 sierpnia w Martigues kończą się sobotnie Sardynady – w portach de Plaisance i de Bouc ryby i owoce morza najlepiej smakują z kieliszkiem rosé.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM