Beczka, butelka, kieliszek
24 listopada 2019

Małżeństwo doskonałe

30 minut od Bordeaux na prawym brzegu Garonny rozciągają się winnice, które dzięki porannym mgłom, popołudniowemu słońcu i szlachetnej pleśni dają wspaniałe wina likierowe, loupiac. Około 50 producentów uprawia tu szczepy sémillon, sauvignon i muscadelle, które nadają winom finezyjny aromat, elegancką świeżość i słodycz, którą doceniają nie tylko amatorzy deserów, ale i kaczek, gęsi i pasztetów. Od ponad 20 lat z inicjatywy Syndykatu Win z Loupiac w ostatni weekend listopada (24-24) organizowane są Dni Smaku Loupiac & Foie Gras. Wydarzenie łączy producentów wina i hodowców drobiu z Landów. Winiarze zapraszają do swoich winnic na degustacje wina i specjałów z kaczek i gęsi. Na statku wycieczkowym w sobotę szefowie kuchni z Maison Claude Darroze częstują przekąskami na bazie lokalnych produktów, reinterpretując przepisy wiejskiej kuchni i udowadniając, że loupiac i foie gras to małżeństwo doskonałe. Domową kuchnię serwują też trzy food trucki.

 

Młode wino musi się wyszumieć

Le beaujolais nouveau est arrivé! 21 listopada, trzeci czwartek listopada, to święto młodego wina z okolic Lyonu. Nie jest to najlepsze wino – niektórzy narzekają na aromaty banana, kiwi, a nawet lakieru do paznokci – ale jako jedna z pierwszych jesiennych degustacji nowego wina przebiega w radosnej atmosferze i cieszy się popularnością nie tylko we Francji, ale i za granicą. Jako pierwsze idą w ruch korkociągi w Beaujeu, stolicy apelacji, już po północy z środy na czwartek. Historia święta młodego wina z Beaujolais sięga 1951 roku – oficjalnym rozporządzeniem uchylono wówczas zakaz sprzedaży nowych roczników przed 15 grudnia, jedynym warunkiem było wprowadzanie na etykietę przymiotnika „nouveau”. W latach siedemdziesiątych organizowano nawet wyścigi, kto pierwszy dostarczy butelkę beaujolais nouveau do Paryża. A skąd słynne hasło? Od tytułu powieści Renégo Falleta z 1975 roku.

 

Burgundy górą!

I świeczka zgasła! Honorowa Baryłka Dobroczynności sprzedana! Stosując tradycyjną metodę à la bougie, 17 listopada wylicytowano ją za sumę 260 000 euro. Była to najbardziej prestiżowa część aukcji odbywającej się po raz sto pięćdziesiąty dziewiąty w Hospices de Beaune. Przychód przeznaczony jest tradycyjnie na cele charytatywne. Geneza tej akcji dobroczynnej sięga XV wieku. W 1443 roku z inicjatywy Nicolasa Rolin, kanclerza księcia Filipa Dobrego, w Beaune zbudowano szpital Hôtel-Dieu. Wino traktowano wtedy jako medykament i środek wzmacniający, właściciele okolicznych winnic zaczęli więc przekazywać parcele na rzecz szpitala. Efektem donacji było powstanie winnicy sporych rozmiarów – dziś liczy ponad 60 ha. Doroczna licytacja – od 2005 roku organizowana przez dom aukcyjny Christie’s – przyciąga kupców z całego świata. Licytacje poprzedza oficjalna kolacja wydawana w przeddzień w Clos de Vougeot przez członków bractwa Chevaliers du Tastevin, a kończy następnego dnia bankiet w zamku Meursault, na który każdy z gości przynosi swoją butelkę wina, a w laureat nagrody literackiej wygrywa 100 butelek Meursault.

 

Roczniki w Bandol

Od 1982 w każdą pierwszą niedzielę grudnia w porcie Bandol odbywa się pierwsza degustacja nowych roczników.W tym roku Święto roczników z Bandol, które miało rozpocząć się 30 listopada, nie odbędzie się z powodu konfliktu winiarzy z władzami miasta. Spór dotyczył miejsca sprzedaży wina. Miłośników lokalnego wina, pochodzącego ze szczepu mourvèdre, winiarze zapraszają jednak do winnic i piwnic, które w wyznaczonym terminie szeroko otwierają swoje podwoje.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM