Hospices de Nuits-Saint-Georges
27 marca 2020

Santé! Niezwykła winnica-szpital z datków i darowizn winiarzy.

 

W średniowieczu hospicja i szpitale, zwane Hôtel Dieu, Domem dobrego Boga, były placówkami łączącymi funkcje szpitala oraz - przede wszystkim - przytuliska i azylu. Chorzy, ubodzy, starcy bez rodzin, sieroty, samotne matki, osoby bezdomne, a także pielgrzymi, mogli tu liczyć na dach nad głową, posiłek i pomoc lekarską. 

 

W średniowiecznej Burgundii szpitale działały dzięki wsparciu możnych mieszkańców księstwa, którzy zajmowali się uprawą winorośli i wytwarzaniem wina. Z czasem wykształciła się bardzo szczególna tradycja zakładania szpitali - winnic. Przykładem Hospices de Beaune, Hospices de Dijon oraz Hospices de Nuits-Saint-Georges. Ten ostatni powstał najwcześniej, bo już w XIII wieku. Początkowo mieścił się w clos Faubourg de Beaune. Wskutek działań wojennych związanych z konfliktami wewnętrznymi oraz religijnymi niewielki budynek został jednak całkowicie zniszczony. W rezultacie w 1633 roku doszło do zmiany lokalizacji i nowy szpital zbudowano w miejscu, w którym działa do dziś.

 

Sytuacja finansowa Hospices była jednak niestabilna. Zależny od datków i darowizn szpital borykał się z trudnościami i zdarzało się, że okresowo musiał zamykać swoje podwoje. Aby zaradzić problemom, w 1694 roku Ludwik XIV postanowił przenieść sąsiednie lecznice, leprozoria i przytułki wraz z ich dobrami - z Sainte-Madeleine de Nuits, St-Bernard de Premeaux, Ste-Madeleine d'Argilly i St-Denis de Meuilley - do Nuits-Saint-Georges. Powstała wskutek konsolidacji placówka mogła cieszyć się większą autonomią finansową. Z inicjatywy króla powołano również złożoną z miejscowych notabli Radę, która podejmowała decyzje w toku wspólnych narad. W XIX, XX i XXI wieku w odpowiedzi na nowe potrzeby szpital rozbudowywano i modernizowano. Dziś leczy się w nim choroby ogólne, jest to jednak placówka specjalizująca się przede wszystkim w geriatrii, mieszcząca także dom spokojnej starości. Od 2015 roku szpital oraz od 2017 roku apteka i laboratorium zostały wpisane na listę zabytków francuskiego Ministerstwa Kultury.

 

Począwszy od średniowiecza, kiedy wino traktowano jako medykament i środek wzmacniający, po czasy współczesne, właściciele okolicznych winnic przekazywali parcele na rzecz szpitala. W ten sposób powstała ciesząca się dużym prestiżem winnica o powierzchni 12,4 ha. Działki położone są na terenie gmin Nuits-St-Georges, Premeaux-Prissey, Vosne Romanée i Gevrey-Chambertin. Uprawia się na nich wyłącznie pinot noir z jednym wyjątkiem - na kilku akrach zasadzono szczepy chardonnay, które dają krągłe białe wino o kwiecisto-owocowym aromacie. Z pinot noir pochodzą znakomite wina czerwone apelacji villages i premier cru. W winnicy zatrudnienie znalazło czterech pełnoetatowych pracowników, w sezonie pomagają im pracownicy tymczasowi.

 

Ze sprzedaży wina pozyskuje się środki służące finansowaniu potrzeb szpitala. Co roku w drugą niedzielę marca organizowana jest w tym celu aukcja. W tym roku (8 marca) pod młotek licytatorów trafiły 123 beczki, każda o pojemności 228 litrów, czyli 288 butelek. Pośród nich znalazła się słynna Baryłka Dobroczynności – w tym roku było to Nuits-Saint-Georges Premier Cru „Les Didiers” cuvée Fagon – o szacunkowej wartości 15 000 -18 000 euro. Fundusze ze sprzedaży takiej baryłki trafiają na konto wybranejorganizacji charytatywnej świadczącej pomoc humanitarną albo medyczną. W tym roku beneficjentem jest Associacion France Alzheimer. Aukcję poprzedza zawsze uroczysty obiad w Château de Clos de Vougeot, po południu licytatorzy zbierają się w Grand Cellier. Licytowane wino przez rok będzie leżakować w Nuits-St-Georges. Do nabywców trafi w kwietniu 2021 roku.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM