Rocznikowe sardynki Perle des Dieux
23 maja 2020
Rocznikowe sardynki

Perła z rybackich sieci.

 

Ta piękna rudowłosa dziewczyna to Mademoiselle Perle. Barwne i przesycone poezją obrazki opowiadają historię jej zamorskich wojaży i wielkiej miłości. Po tym jak Perła poznała przystojnego rybaka, w jej życiu pojawiła się maleńka Capucine. Odtąd będą podróżować już razem. Autorką tych subtelnych wizji jest ilustratorka z Nantes, Delphine Cossais. Od 2004 roku snuje kobiecą opowieść na puszkach z sardynkami marki La Perle des Dieux. To sardines millésimées, najlepsze z połowów danego roku, ręcznie konfekcjonowane w przetwórni w Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Starannie wyselekcjonowane, muszą spełnić szereg rygorystycznych norm (m.in. zawartość tłuszczu przekraczająca 12%, świeżość, którą gwarantuje szybki czas pakowania do puszek - w ciągu doby po połowie), a ich termin przydatności do spożycia wynosi 10 lat. Produkt jest tak wyjątkowy, że doczekał się kolekcjonerów. Nazywają się puxisardinophiles.

 

Każdy rocznik smakuje inaczej, na co wpływ mają zmienne warunki meteorologiczne, temperatura wody, morskie prądy, a także smak oliwy, w której sardynki są konserwowane. Tak jak dobre wino szlachetnieją z upływem czasu. Najsmaczniejsze są 3-4 lata po zapakowaniu do puszek, stają się wtedy miękkie i soczyste, dając konsumentowi przyjemne odczucie rozpływania się w ustach, a ości są niewyczuwalne. Podobnie jak sardynki nierocznikowe i anchois, tuńczyki czy makrele, które również znajdują się w ofercie firmy, pochodzą głównie z połowów lokalnych i zrównoważonych.

 

vivelacuisinepl_la_perle_3_600px_882_01

 

La Perle des Dieux jest ostatnią w Wandei wytwórnią konserw oraz przetworów rybnych. Jej początki sięgają 1887 roku, kiedy dwaj wspólnicy z Nantes otworzyli zakład w miejscowości Saint-Gilles-Croix-de-Vie i wprowadzili na rynek marki La Perle des Océans oraz Les Dieux. Stąd obecna nazwa La Perle des Dieux. W 1903 roku przedsiębiorstwo przejęła familia Gendreau. Obecnie już czwarte pokolenie kontynuuje rodzinną tradycję, łącząc savoir-faire przodków z innowacyjnością i dbałością o środowisko. Zostało to docenione przez francuskie Ministerstwo Gospodarki i Finansów, które w 2016 roku przyznało fabryce konserw tytuł Entreprise du Patrimoine Vivant, znak jakości wyróżniający przedsiębiorstwa kontynuujące tradycje rzemieślnicze oraz przemysłowe z najwyższej półki. Jako sardynki pochodzące z Wandei od 2005 roku cieszą się też znakiem wysokiej jakości – Label Rouge.

 

W ofercie La Perle des Dieux znajdują się również anchois, tuńczyki, makrele, zupy rybne i bisques, gotowe propozycje na aperitif.

 

Strona La Perle des Dieux

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM