Makaroniki z Nancy. Maison Lefèvre-Lemoine
29 lipca 2020
Makaroniki z Nancy.

Ulubione ciasteczka mieszkańców Nancy.

 

Jak głosi legenda, przepis na migdałowe ciasteczka w Nancy jest dziełem mniszek, które uciekły z klasztoru podczas wielkiej rewolucji francuskiej. Nazwano je później Soeurs Macarons. W połowie XIX wieku cukiernicy i ciastkarze w stolicy Lotaryngii wypiekali te ciasteczka pod rozmaitymi nazwami. Były więc makaroniki dominikanów, karmelitów, wizytek, sióstr, braci, ojców, Najświętszego Serca, Świętego Jana czy Joanny d’Arc. W ten sposób chciano uczcić pamięć dawnych klasztorów i zakonów. W 1840 roku do tego grona dołączył cukiernik Antoine Lefèvre, który przepis otrzymał od teścia, piekarza Nicolasa Bernarda. W 1861 roku jego makaroniki zostały wyróżnione podczas Wystawy Narodowej w Nantes.

 

Z końcem XIX wieku Nancy przeżywało złote lata, jeśli chodzi o rozwój gospodarczy, a tutejsze makaroniki stały się sławą nie tylko lokalną, ale i międzynarodową. To wtedy pojawiła się charakterystyczna nazwa makaroniki z Nancy. Syn Antoine’a, Louis Lefèvre, uczynił z nich oraz z cukierków o smaku bergamotki flagowe produkty swojej cukierni i biszkopciarni. Dowodem uznania w branży są kolejne medale i wyróżnienia: złoty medal w Nancy (1902), dyplom honorowy w Paryżu (1905), medal w Clermont-Ferrand (1910). Po I wojnie światowej Louis przekazuje swoim dzieciom firmę o ugruntowanej renomie, mogącej się poszczycić kilkudziesięcioletnią nieprzerwaną tradycją.

 

W 1950 roku Georges Lefèvre i jego żona Georgette kupują ciastkarnię Pol Adam przy rue Dominicains. To znany zakład założony w 1857 roku, którego ostatni właściciel Charles Charpentier, prezes Związku Ciastkarzy w 1903 roku uczynił markę Macarons des Dominicains znakiem zastrzeżonym. Osiem lat po tej inwestycji dochodzi do kolejnej, jeszcze bardziej prestiżowej. Państwo Lefèvre stają się właścicielami marki Maison des Soeurs Macarons oraz powiązanych z nią piekarni i sklepu mieszczących się w budynku z 1725 roku. To miejsce uznawane za kolebkę makaroników z Nancy, znajdujący się w nim słynny piec do makaroników, Four des Soeurs Macarons, staraniem nowych właścicieli został wpisany do inwentarza zabytków historycznych miasta.

 

vivelacuisinepl_lemoine_lefevre_5_575px_789_01

 

 

Makaroniki Lefèvre-Lemoine są sprzedawane tradycyjnie w tuzinach. Można je zakupić w pięknym sklepie przy ulicy Henri Poincaré pod numerem 47.

 

Maison Lefèvre-Lemoine >>>

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM