Tarta rabarbarowa z Cotentin
13 czerwca 2013
Tarta rabarbarowa

Kwaskowaty rabarbar, cukier i crème fraîche – smakowite połączenie.

 

Oprócz ryb i owoców morza, a także znakomitej jagnięciny specjalnością Półwyspu Cotentin, inaczej Półwyspu Normandzkiego są warzywa i owoce. Najbardziej znane są marchewki z Créances, ale rabarbar też nie jest rzadkością w miejscowych ogródkach.

 

składniki:

ciasto:

200 g mąki

100 g miękkiego masła + 20 g masła do wysmarowania formy

szczypta soli

nadzienie:

1 kg rabarbaru

200 g cukru pudru

200 ml crème fraîche

 

Przygotowujemy ciasto: zagniatamy szybko mąkę i masło, dolewając 100 ml wody. Formujemy w kulę i odkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 210°C. Smarujemy masłem tortownicę i wykładamy na nią ciasto. Na całej powierzchni nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.

Przygotowujemy rabarbar: po umyciu usuwamy liście, włókna i twarde końcówki. Tniemy na nieduże kawałki, które następnie nakładamy na podpieczone ciasto i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Przed podaniem smarujemy tartę crème fraîche.

 

 

vivelacuisinepl_tarta_rabarbarowa_600px_883

 

PoradaCrème fraîche nie jest dostępna w Polsce, ale możemy przygotować jej imitację. Sposób podajemy za Julią Child: do szklanki śmietany kremówki dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać i zostawić do sfermentowania oraz zgęstnienia w temperaturze pokojowej, ewentualnie roztrzepać taką samą ilość kwaśnej śmietany i śmietany kremówki, a następnie ubijać do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać ją w lodówce do tygodnia. (J. Child, Gotuj z Julią, przeł. Anna Sak, Wydawnictwo Literackie)

 

Słowniczek:

rhubarbe (f.) - rabarbar

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM