Do chrupania! Szybka przekąska na lato.
Ten prosty sposób podawania rzodkiewek – z masłem i solą albo tylko solą – bardzo lubią francuskie dzieci. Najlepiej sprawdzą się podłużne rzodkiewki, są łagodniejsze niż kuliste. A zamiast zwykłego masła można podać masło smakowe, beurre composé, wzbogacone dodatkiem przypraw czy różnych składników, które sieka się, przeciera, trze, redukuje do purée i dodaje do miękkiego masła. My proponujemy masło rzodkiewkowe, tj. zawierające łodyżki i listki rzodkiewek. Zero waste i 100% rzodkiewki w rzodkiewce.
Składniki:
pęczek rzodkiewek
80 g de masła (jeśli używamy solonego, to nie dodajemy soli)
fleur de sel
pieprz
Masło wyciągamy z lodówki, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki, zostawiając dwu- lub trzycentymetrowy ogonek do trzymania. Końcówki rzodkiewek nacinamy na krzyż i wkładamy do zimnej wody, z kilkoma kostkami lody, na około 10 minut. W tym czasie rzodkiewki się otworzą. Łodyżki wrzucamy na 2 minuty do gotującej się wody, osuszamy i drobno siekamy. Masło ugniatamy widelcem i mieszamy z łodyżkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki wyciągamy z wody, osuszamy i kładziemy na półmisku z masłem i fleur de sel.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013