Eksplozja witamin, smaków i kolorów. Jeden z symboli kuchni południowej Francji.
Sałatka nicejska, w miejscowym dialekcie „la salada nissarda”, to chyba najbardziej znana na świecie francuska sałatka. „Znana” należy jednak dać w cudzysłów, gdyż w niezliczonych jej odmianach zatraca się często przepis oryginalny. I chociaż urodzony nieopodal Nicei Escoffier wzbogacił go o gotowane ziemniaki oraz fasolkę szparagową, podstawowa zasada brzmi: poza ugotowanymi na twardo jajkami w tej sałatce wykorzystujemy wyłącznie surowe warzywa. Skład różni się w zależności od pory roku – na przykład wiosną dodaje się młode karczochy. Sałatka nicejska wywodzi się z kuchni ludzi biednych, którzy wkładali do niej to, co dała im natura – na samym początku były to tylko pomidory, anchois oraz oliwa z oliwek, z biegiem czasu doszły inne składniki. W wersji najbardziej purystycznej talerz naciera się czosnkiem, a sałatkę (nie dodaje się nawet sałaty, najwyżej nieco rukoli albo mieszanki mesclun) skrapia się jedynie oliwą i posypuje solą, dopuszczalny jest też pieprz i kilka kropel octu. Współczesne przepisy z Nicei uwzględniają też wykorzystanie winegretu. Zresztą jak to często bywa, co szef kuchni, to inny przepis...
Składniki:
3 pomidory, pokrojone w ćwiartki
1 niewielka papryka czerwona lub zielona, pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
2 garście rukoli
3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
puszka tuńczyka w sosie własnym
12 filetów anchois
kilkanaście czarnych oliwek
liście bazylii
na winegret:
łyżeczka musztardy
2 łyżki stołowe octu winnego
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
sól i pieprz
Układamy sałatę:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy według powyższych wskazań. Tuńczyka odsączamy, jaja kroimy na ćwiartki. Jaja, pomidory oraz anchois układamy koncentrycznie na liściach sałaty, przekładając je kolejno. Dodajemy oliwki, tuńczyka, cebulę i paprykę, posypujemy listkami bazylii.
Przygotowujemy winegret: Mieszamy składniki sosu, aż uzyskamy jednorodną gładką konsystencję. Można też dodać zmiażdżony ząbek czosnku – taki czosnkowy winegret jest bardzo smaczny – tylko co na to nicejczycy :-).?
Polecamy artykuł:
http://www.lematin.ch/societe/authentique-salade-nicoise-apotres-intransigeants/story/10255662
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013