Z południa Francji: sałatka nicejska
18 czerwca 2013
Z południa Francji:

Eksplozja witamin, smaków i kolorów. Jeden z symboli kuchni południowej Francji.

 

Sałatka nicejska, w miejscowym dialekcie „la salada nissarda”, to chyba najbardziej znana na świecie francuska sałatka. „Znana” należy jednak dać w cudzysłów, gdyż w niezliczonych jej odmianach zatraca się często przepis oryginalny. I chociaż urodzony nieopodal Nicei Escoffier wzbogacił go o gotowane ziemniaki oraz fasolkę szparagową, podstawowa zasada brzmi: poza ugotowanymi na twardo jajkami w tej sałatce wykorzystujemy wyłącznie surowe warzywa. Skład różni się w zależności od pory roku – na przykład wiosną dodaje się młode karczochy. Sałatka nicejska wywodzi się z kuchni ludzi biednych, którzy wkładali do niej to, co dała im natura – na samym początku były to tylko pomidory, anchois oraz oliwa z oliwek, z biegiem czasu doszły inne składniki. W wersji najbardziej purystycznej talerz naciera się czosnkiem, a sałatkę (nie dodaje się nawet sałaty, najwyżej nieco rukoli albo mieszanki mesclun) skrapia się jedynie oliwą i posypuje solą, dopuszczalny jest też pieprz i kilka kropel octu. Współczesne przepisy z Nicei uwzględniają też wykorzystanie winegretu. Zresztą jak to często bywa, co szef kuchni, to inny przepis...

 

Składniki:

 

3 pomidory, pokrojone w ćwiartki

1 niewielka papryka czerwona lub zielona, pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki

2 garście rukoli

3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki

puszka tuńczyka w sosie własnym

12 filetów anchois
kilkanaście czarnych oliwek

liście bazylii

na winegret:
łyżeczka musztardy

2 łyżki stołowe octu winnego

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

Układamy sałatę:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy według powyższych wskazań. Tuńczyka odsączamy, jaja kroimy na ćwiartki. Jaja, pomidory oraz anchois układamy koncentrycznie na liściach sałaty, przekładając je kolejno. Dodajemy oliwki, tuńczyka, cebulę i paprykę, posypujemy listkami bazylii.

Przygotowujemy winegret: Mieszamy składniki sosu, aż uzyskamy jednorodną gładką konsystencję. Można też dodać zmiażdżony ząbek czosnku – taki czosnkowy winegret jest bardzo smaczny – tylko co na to nicejczycy :-).?

 

vivelacuisinepl_sa322atka_nicejska_600px_883

 

Polecamy artykuł:

http://www.lematin.ch/societe/authentique-salade-nicoise-apotres-intransigeants/story/10255662

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM