Tarta truskawkowa
22 czerwca 2013
Tarta truskawkowa

„Truskawki rosną tutaj na polach, wzgórzach, a nawet na falezach, które graniczą z morzem. Ażeby je chronić przed wiatrem, otacza się pola płotkami albo murkami z kamienia, które jednocześnie zatrzymują słoneczne ciepło” – pisano w 1882 roku z dzienniku La Presse”. 

 

Taką tartę we Francji robi się z truskawkami z Plougastel, które już od XVIII wieku słynie jako bretońskie zagłębie truskawek. Uprawę zapoczątkował inżynier wojskowy i botanik, Amédée François Frézier. W 1714 roku z wyprawy do Chile przywiózł sadzonki owoców i obdarował nimi kilku znajomych, a jedną zasadził w swoim ogrodzie w Plougastel. Nieco później chilijska odmiana została skrzyżowana z odmianą północnoamerykańską. My oczywiście użyliśmy polskich truskawek, które nie są może tak fotogeniczne jak francuskie (na zdjęciu obok), o bardziej regularnych i wydłużonych kształtach, ale niczym nie ustępują im w smaku.

 

 

Składniki:

1 kg truskawek

2 żółtka

200 ml mleka

15 g masła

20 g cukru pudru

20 g maizeny

laska wanilii

na kruche ciasto:

200 g mąki

100 g miękkiego masła + 20 g masła do wysmarowania formy

szczypta soli

 

Przygotowujemy ciasto: zagniatamy szybko mąkę i masło, dolewając 100 ml wody. Formujemy w kulę i odkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wykładamy ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm i na całej powierzchni nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy równomiernie fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25 minut, do zrumienienia spodu. Wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier oraz fasolę i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy krem: w rondelku zagotowujemy mleko, ziarenka zeskrobane z laski wanilii, cukier oraz masło. Po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy żółtka oraz rozcieńczoną w niewielkiej ilości mleka maizenę. Stawiamy na nieduży ogień i podgrzewamy cały czas mieszając płyn trzepaczką, do momentu aż uzyskamy gładką masę o konsystencji budyniu. Zestawiamy z ognia. Gdy krem ostygnie, smarujemy nim dno tarty i układamy na nim truskawki. Gotowe, można kroić i nakładać na talerzyki.

 

 

vivelacuisinepl_tarta_z_plougastel_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM