Francuskie, włoskie, śródziemnomorskie.
Z przesyconej słońcem kuchni Korsyki.
TOUR DE FRANCE OD KUCHNI.W sobotę wystartował Tour de France. To już setna edycja prestiżowego wyścigu, który jest nie tylko wielkim wydarzeniem w świecie sportu, ale też znakomitą okazją do promocji Francji, jej dziedzictwa kulturowego i piękna krajobrazu. Postanowiliśmy przyjrzeć się słynnemu wyścigowi od strony kulinarnej. W najbliższych dniach i tygodniach pokażemy dania, z których słyną miasta i regiony, przez które przebiega trasa tegorocznego Touru. Zaczynamy od Korsyki, bo tu po raz pierwszy w jej historii rozgrywa się pierwszy etap Wielkiej Pętli.
Znakomite wędliny na bazie słynnej wieprzowiny, ryby i owoce morza, kasztany, oliwki, klementynki, pomidory, bakłażany, sery owcze i kozie, w tym objęty AOC brocciu, wina, piwo z kasztanów, a także miód – to główne emblematy słonecznej korsykańskiej kuchni. Jest to kuchnia góralska i śródziemnomorska, silnie spokrewniona zarówno z kuchnią prowansalską, jak i włoską. Wpływy tej ostatniej niewątpliwie są wyraźne w proponowanym daniu. Pomidory opiekane w oliwie, czosnku i aromatycznych ziołach (tymianku, pietruszce, bazylii) są znakomitą przystawką. Można je zjeść w ciągu 2-3 dni od czasu przygotowania albo przechować dłużej w słoiczkach w oliwnej zalewie.
Składniki:
8 dojrzałych pomidorów, umytych, przekrojonych na pół i pozbawionych gniazd nasiennych
pęczek pietruszki, posiekany
4 ząbki czosnku, posiekane
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Połówki pomidorów układamy skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy obficie oliwą, posypujemy pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy przez półtorej godziny. W trakcie sprawdzamy, czy pomidory za bardzo się nie spiekają – powinny tracić wodę, ale nie grillujemy ich.
Słowniczek:
confit – sposób przyrządzania i przechowywania warzyw i mięsa w tłuszczu. To tradycyjna francuska metoda wymagająca długotrwałego opiekania składnika w temperaturze nie wyższej niż 100°C. Podany przez nas przepis przewiduje znacznie wyższą temperaturę. Inne wersje zakładają opiekanie pomidorów w temperaturze 90°C przez 2,5 godziny.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013