Tomates confites, pomidory po korsykańsku
30 czerwca 2013
Tomates confites,

Francuskie, włoskie, śródziemnomorskie.

Z przesyconej słońcem kuchni Korsyki.

 

TOUR DE FRANCE OD KUCHNI.W sobotę wystartował Tour de France. To już setna edycja prestiżowego wyścigu, który jest nie tylko wielkim wydarzeniem w świecie sportu, ale też znakomitą okazją do promocji Francji, jej dziedzictwa kulturowego i piękna krajobrazu. Postanowiliśmy przyjrzeć się słynnemu wyścigowi od strony kulinarnej. W najbliższych dniach i tygodniach pokażemy dania, z których słyną miasta i regiony, przez które przebiega trasa tegorocznego Touru. Zaczynamy od Korsyki, bo tu po raz pierwszy w jej historii rozgrywa się pierwszy etap Wielkiej Pętli.

 

Znakomite wędliny na bazie słynnej wieprzowiny, ryby i owoce morza, kasztany, oliwki, klementynki, pomidory, bakłażany, sery owcze i kozie, w tym objęty AOC brocciu, wina, piwo z kasztanów, a także miód – to główne emblematy słonecznej korsykańskiej kuchni. Jest to kuchnia góralska i śródziemnomorska, silnie spokrewniona zarówno z kuchnią prowansalską, jak i włoską. Wpływy tej ostatniej niewątpliwie są wyraźne w proponowanym daniu. Pomidory opiekane w oliwie, czosnku i aromatycznych ziołach (tymianku, pietruszce, bazylii) są znakomitą przystawką. Można je zjeść w ciągu 2-3 dni od czasu przygotowania albo przechować dłużej w słoiczkach w oliwnej zalewie.

 

Składniki:

8 dojrzałych pomidorów, umytych, przekrojonych na pół i pozbawionych gniazd nasiennych

pęczek pietruszki, posiekany

4 ząbki czosnku, posiekane

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

Połówki pomidorów układamy skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy obficie oliwą, posypujemy pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy przez półtorej godziny. W trakcie sprawdzamy, czy pomidory za bardzo się nie spiekają – powinny tracić wodę, ale nie grillujemy ich.

 

 

vivelacuisinepl_tomates_confites_600px_883

 

Słowniczek:

confit – sposób przyrządzania i przechowywania warzyw i mięsa w tłuszczu. To tradycyjna francuska metoda wymagająca długotrwałego opiekania składnika w temperaturze nie wyższej niż 100°C. Podany przez nas przepis przewiduje znacznie wyższą temperaturę. Inne wersje zakładają opiekanie pomidorów w temperaturze 90°C przez 2,5 godziny.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM