Z mąki gryczanej.
TOUR DE FRANCE OD KUCHNI. Galettes, naleśniki z mąki gryczanej to jedno z najbardziej znanych dań kuchni bretońskiej. Jego historia zaczyna się wraz z powracającymi do Francji krzyżowcami, którzy ze Wschodu przywieźli grykę. Szybko dojrzewająca i mało wymagająca, jeśli chodzi o glebę, na której wzrasta, przyjęła się na mało urodzajnych ziemiach Bretanii. Duży udział w tym miała w XVI wieku księżna Anna Bretońska, późniejsza królowa Francji. Z galettes związany jest ciekawy zwyczaj: dawniej panna młoda rzucała na szafę pierwszy naleśnik, który usmażyła w nowym domu. Miała to być danina dla wcześniejszych mieszkańców domu, zapewniająca nowej domowniczce i jej przyszłemu potomstwu szczęście.
Składniki:
250 g mąki gryczanej
1 jajo
500 ml wody
1 płaska łyżka grubej soli morskiej (najlepiej z Guérande)
2 łyżki stopionego smalcu
masło lub smalec do stopienia
nadzienie:
po 1 jajku na naleśnik
szynka pokrojona w paseczki
ser żółty, utarty na tarce o grubych oczkach
Przesiać mąkę do miski, zrobić w mące wgłębienie, rozbić do niego jajo. Dodać sól i stopniowo dolewać wody, mieszając składniki na rzadkie ciasto. Potem mocno ubić mikserem. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Ponownie ubić i dodać stopionego smalcu. Rozgrzać patelnię i włożyć na nią masło do smażenia. Wlać na patelnię miarkę ciasta tak, aby rozlało się równomiernie na całej patelni. Końcem noża oddzielić od patelni przypieczony na brązowo brzeg ciasta, przewrócić na drugą stronę i usmażyć.
Nadziewanie: Na środek naleśnika wbić jajko, gdy białko delikatnie się zetnie posypać szynką i serem, doprawić solą i pieprzem. Złożyć brzegi naleśnika ku środkowi, tak by powstał kwadrat. Naleśnik jest gotowy, gdy ser się roztopi.
Przepis na naleśniki pochodzi z książki Kulinaria francuskie pod red. André Dominé. Przeł. Agna Baranowa, Bronisław Drąg, Ewa Kochanowska, Adam Walkowski, Anna Syguła. H.F.Ullmann, FK Olesiejuk, 2008.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013