Brie, król serów, ser królów
14 lutego 2013
Brie, król serów,

 

Biały ser pleśniowy z regionu Brie (Île-de-France).

 

Według legendy był to pierwszy ser wytwarzany we Francji, swoimi początkami sięgający czasów Karola Wielkiego. Pierwsze wzmianki historyczne pochodzą jednak dopiero z XIII wieku. W XIX wieku za sprawą Talleyranda ugruntowała się jego renoma jako króla wśród serów; współcześni historycy nazywają go także „serem królów”.

 

Jest wytwarzany z mleka krowiego.

 

Zawartość tłuszczu wynosi około 26%. 

 

Najbardziej znany gatunek to brie de Meaux. Średnica kręgu wynosi 36-37 cm, wysokość 2,5-3 cm. Jeden krąg waży około 2,5-3 kg.

 

Brie ma grzybowy, śmietankowy smak, kremową strukturę i białą skórkę niekiedy z  czerwonymi lub brązowymi plamkami.

 

Do degustacji najczęściej poleca się czerwone wina z Côte-du-Rhône, Bordeaux, Burgundii albo szampana. 

 

 

 

vivelacuisinepl_brie__600px_strona_629

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM