Biały ser pleśniowy z regionu Brie (Île-de-France).
Według legendy był to pierwszy ser wytwarzany we Francji, swoimi początkami sięgający czasów Karola Wielkiego. Pierwsze wzmianki historyczne pochodzą jednak dopiero z XIII wieku. W XIX wieku za sprawą Talleyranda ugruntowała się jego renoma jako króla wśród serów; współcześni historycy nazywają go także „serem królów”.
Jest wytwarzany z mleka krowiego.
Zawartość tłuszczu wynosi około 26%.
Najbardziej znany gatunek to brie de Meaux. Średnica kręgu wynosi 36-37 cm, wysokość 2,5-3 cm. Jeden krąg waży około 2,5-3 kg.
Brie ma grzybowy, śmietankowy smak, kremową strukturę i białą skórkę niekiedy z czerwonymi lub brązowymi plamkami.
Do degustacji najczęściej poleca się czerwone wina z Côte-du-Rhône, Bordeaux, Burgundii albo szampana.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013