Puits d'amour À l'ancienne czyli miłosne studzienki
14 lutego 2013
Puits d'amour

Region: Île-de-France

Typ: deser

 

Smakołyk z Île-de-France: ciasteczka niezwykle popularne zwłaszcza w Walentynki. Pierwszy zachowany przepis pochodzi z pierwszej połowy XVIII wieku. Ciasteczka wywołały podówczas skandal swoją nazwą, co - jak to zwykle bywa - tylko zwiększyło ich powodzenie. Dosłowne znaczenie to: studnia miłości (brzmi trochę jak tytuł brazylijskiego serialu:-)), my zdecydowaliśmy się na wersję: miłosne studzienki.

 

Składniki:

ciasto francuskie

jajko

konfitura z moreli lub czerwonych porzeczek

 

Za pomocą wykrawacza na powierzchni połowy ciasta wycinamy koła o średnicy 6 cm. Odkładamy je na blachę do pieczenia. W drugiej połowie wykrawamy takie same koła, a następnie wycinamy w nich mniejsze o średnicy około 3 cm. Powstałe w ten sposób obręcze nakładamy na ułożone na blasze koła, a małe krążki na razie zostawiamy.

 

Delikatnie smarujemy powierzchnię obręczy rozbełtanym jajkiem i wkładamy ciasteczka do nagrzanego do 210°C piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Do piekarnika wstawiamy małe krążki i pieczemy je ok. 10 minut. Po wystudzeniu napełniamy studzienki konfiturą, a na górę kładziemy małe krążki.

 

Jeśli chcemy, by ciasteczka były wyższe, do każdego użyjmy 2-3 obręczy.

 

 

 vivelacuisinepl_puits_600px_860

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM