Region: Île-de-France
Typ: deser
Smakołyk z Île-de-France: ciasteczka niezwykle popularne zwłaszcza w Walentynki. Pierwszy zachowany przepis pochodzi z pierwszej połowy XVIII wieku. Ciasteczka wywołały podówczas skandal swoją nazwą, co - jak to zwykle bywa - tylko zwiększyło ich powodzenie. Dosłowne znaczenie to: studnia miłości (brzmi trochę jak tytuł brazylijskiego serialu:-)), my zdecydowaliśmy się na wersję: miłosne studzienki.
Składniki:
ciasto francuskie
jajko
konfitura z moreli lub czerwonych porzeczek
Za pomocą wykrawacza na powierzchni połowy ciasta wycinamy koła o średnicy 6 cm. Odkładamy je na blachę do pieczenia. W drugiej połowie wykrawamy takie same koła, a następnie wycinamy w nich mniejsze o średnicy około 3 cm. Powstałe w ten sposób obręcze nakładamy na ułożone na blasze koła, a małe krążki na razie zostawiamy.
Delikatnie smarujemy powierzchnię obręczy rozbełtanym jajkiem i wkładamy ciasteczka do nagrzanego do 210°C piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Do piekarnika wstawiamy małe krążki i pieczemy je ok. 10 minut. Po wystudzeniu napełniamy studzienki konfiturą, a na górę kładziemy małe krążki.
Jeśli chcemy, by ciasteczka były wyższe, do każdego użyjmy 2-3 obręczy.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013