Bâton de Berger
04 października 2013
Bâton de Berger

Justin Bridou ma około sześćdziesiąt lat, wąsy i szpakowate włosy. Zwykle nosi zieloną koszulę lub kurtkę. Wypisz, wymaluj: stereotypowy Francuz w berecie.

 

Bâton de Berger to dobrze znana Francuzom suszona wieprzowa kiełbasa, którą Justin Bridou od 1983 roku sygnuje swoim nazwiskiem. Francuskie wędliniarstwo słynie z suszonych kiełbas, wytwarzanych regionalnie przez miejscowych rzemieślników. Ta pochodzi z produkcji przemysłowej, tym niemniej jest we Francji popularnym aperitifem. Nie przeszkodził temu fakt, że od 1996 roku Grupa Aoste nie należy już do Francuzów.

 

W latach 1999-2000 Justin Bridou był sponsorem telewizyjnego show Fort Boyard, a dziś mocno angażuje się w promocję rugby.

 

Jest tylko jeden feler:

Justin Bidou nie istnieje.

 

To postać wymyślona przez marketingowców.

Nazwa marki i jej fikcyjne ucieleśnienie.

 

Bridou, stąd, że tradycyjne kiełbaski są bridés, czyli obwiązane sznurkiem. Justin, dlatego że tylko ten gatunek suszonej kiełbasy, juste un, zaspokaja gusty konsumentów.

 

vivelacuisinepl_baton_de_berger_600px_600

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM