Deser dorównujący światową sławą sławie Heleny z greckiej mitologii.
Gruszki obierz ze skóry, ugotuj w syropie z dodatkiem wanilii i odstaw do schłodzenia. Ułóż w pucharku pod warstwą lodów waniliowych, posypanych kandyzowanymi fiołkami. Osobno podaj ciepły czekoladowy sos.* W zasadzie ta gruszka w przepisie Escoffiera powinna chyba być jabłkiem. Bo w operetce Offenbacha pt. Piękna Helena oraz w greckim micie, stanowiącym jej odniesienie, Parys daje Wenerze (Afrodycie) jabłko, przyznając jej tytuł najpiękniejszej pośród bogiń. Ta zaś odwdzięcza mu się, dopomagając w uprowadzeniu królowej Sparty, Heleny, w której syn Priama ulokował swe namiętne uczucia. Premiera wspomnianej operetki odbyła się w paryskim Théâtre des Variétés 17 grudnia 1864 roku, a już w 1865 roku słynny szef kuchni Auguste Escoffier stworzył inspirowany jej tytułem deser - gruszki pięknej Heleny. Nie pierwszy raz piękna kobieta zainspirowała wielkiego mistrza. Nellie Melba, Sarah Bernhard, Adelina Patti i wiele innych, znanych czasem tylko z imienia, znalazły swoje miejsce na stronach słynnej książki kucharskiej Escoffiera i w kartach restauracyjnych na całym świecie.
Składniki:
4 gruszki
1 cytryna
1 laska wanilii
700 ml wody
150 g cukru
150 g czekolady
15 g masła
120 g kremówki
Przygotowujemy owoce: gruszki obieramy, ścinamy z nich lekko dół, by uzyskać stabilną podstawę, wydrążamy środek i skrapiamy sokiem z cytryny. Laskę wanilii przecinamy na pół i ostrzem noża wybieramy ziarenka. W rondlu gotujemy przez około 15 minut wodę, cukier i ziarna wanilii. Wkładamy do syropu gruszki (podczas gotowania powinny stać) i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż gruszki staną się lekko przezroczyste. Delikatnie odsączamy i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy sos czekoladowy: kawałki czekolady topimy na delikatnym ogniu na łaźni parowej. Gdy czekolada jest już miękka, dodajemy masło. Po zamieszaniu wlewamy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.
Podajemy deser: gruszki polewamy sosem czekoladowym, a obok kładziemy gałkę lodów waniliowych.
Sugestia: syrop możemy też aromatyzować anyżem lub imbirem, a połowę ilości wody zastąpić białym winem.
Zobacz też przepis na gruszki zapiekane w niebieskim serze pleśniowym.
* Auguste Escoffier, A Guide To Modern Cookery (William Heinemann, Londyn 1907).
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013