Z kuchni regionu Langwedocja - Roussillon.
Hasło „ślimaki” u większości osób wywołuje jedno natychmiastowe skojarzenie: ślimaki po burgundzku z pietruszką i czosnkowym masłem. Nie jest to jednakże jedyny wypracowany przez francuskich kucharzy sposób na przyrządzanie tych mięczaków. W Alzacji do masła czosnkowego dodaje się drobno posiekaną szalotkę, w regionie bordoskim przygotowuje się farsz złożony między innymi z mięsa do kiełbasy i szynki z Bayonne, aromatyzowany armaniakiem i papryką z Espelette. Kuchnia Langwedocji-Roussillon proponuje ślimaki duszone w sosie na bazie szynki, orzechów, czosnku i pietruszki.
Składniki:
4 tuziny ślimaków
100 g świeżego anchois
200 g długo dojrzewającej szynki
200 g orzechów włoskich
3 dojrzałe pomidory
pietruszka, czosnek, tymianek, liść laurowy
oliwa
sól, pieprz
Ślimaki myjemy w osolonej wodzie, a potem w wodzie z octem. Następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka z gorącą wodą. Dodajemy tymianek oraz liść laurowy i gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę (płyn ma lekko bulgotać). W malakserze rozdrabniamy czosnek, anchois i orzechy. Szynkę kroimy w niedużą kostkę. W rondlu na oliwie przysmażamy pomidory. Dodajemy czosnek, anchois i orzechy. Energicznie mieszamy całość i dusimy przez 15 minut. Odsączone z wody ślimaki wkładamy do rondla i wszystko mieszamy. Podajemy ciepłe.
Przepis pochodzi ze strony www.cuisinealafrancaise.com
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013