Pory i ziemniaki, czyli po prostu zupa paryska
06 kwietnia 2013
Pory i ziemniaki,

Region: Île-de-France

Typ: zupa

 

Niby prosta zupa kobieciny, a nie pominął jej w swojej klasycznej książce kucharskiej sam Escoffier.

 

W Uczonych białogłowach Moliera jedna z postaci oznajmia, że żyje z dobrej polewki, nie pięknych orzeczeń. Zupa paryska to taka właśnie dobra polewka, prosta i nie wymagająca ani wyrafinowanych składników, ani też niezwykłych umiejętności kucharskich. To zupa z porów i ziemniaków, zwana inaczej potage à la bonne femme. Samo à la bonne femme oznacza dania gotowane na wolnym ogniu, domowe, czasem podawane w tym samym naczyniu, w którym je przyrządzono.

 

 Składniki:

3 pory, same białe części, pokrojone w talarki

500g ziemniaków, pokrojonych w kostkę

70 g masła

sól, pieprz, trybula

 

W rondelku topimy 20 g masła, dodajemy pory i dusimy je pod przykryciem przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, uważając, by pory nie przysmażyły się. Wlewamy 1,5 litra wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 20 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy resztę masła oraz listki trybuli. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę można też zmiksować.

 

vivelacuisinepl_bonne_femme_600px_894

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM