Region: Île-de-France
Typ: zupa
Niby prosta zupa kobieciny, a nie pominął jej w swojej klasycznej książce kucharskiej sam Escoffier.
W Uczonych białogłowach Moliera jedna z postaci oznajmia, że żyje z dobrej polewki, nie pięknych orzeczeń. Zupa paryska to taka właśnie dobra polewka, prosta i nie wymagająca ani wyrafinowanych składników, ani też niezwykłych umiejętności kucharskich. To zupa z porów i ziemniaków, zwana inaczej potage à la bonne femme. Samo à la bonne femme oznacza dania gotowane na wolnym ogniu, domowe, czasem podawane w tym samym naczyniu, w którym je przyrządzono.
Składniki:
3 pory, same białe części, pokrojone w talarki
500g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
70 g masła
sól, pieprz, trybula
W rondelku topimy 20 g masła, dodajemy pory i dusimy je pod przykryciem przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, uważając, by pory nie przysmażyły się. Wlewamy 1,5 litra wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 20 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy resztę masła oraz listki trybuli. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę można też zmiksować.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013