Kwestionariusz Prousta. Claire Heitzler
22 czerwca 2015
Kwestionariusz Prousta.

Gastronomiczna globtrotterka z Alzacji.

 

Niedermorschwihr to niewielkie zatopione pośród winnic miasteczko, które przecina słynny Szlak Win Alzackich. Mieszkańców jest niewielu, nie więcej niż sześciuset. To stąd pochodzi Claire Heitzler, uznana przez redakcję „Gault et Millau” za jedną z 30 najważniejszych osób we francuskiej gastronomii. W dzieciństwie chciała być astronautką. Została mistrzem cukierniczym. Nie bez znaczenia był fakt, iż dom jej rodziców sąsiadował ze sklepem Christine Ferber, znanej na całą Francję jako alzacka „królowa konfitur”. 

 

Claire uczęszczała do liceum hotelarskiego w Guebwiller, a potem uczyła się cukiernictwa i ciastkarstwa u Thierry’ego Mulhaupta w Strasburgu. W wieku 19 lat zwyciężyła w prestiżowym konkursie na Najlepszego Ucznia w Alzacji. Jako dwudziestosześciolatka zarządzała dziesięcioosobową ekipą cukierników w tokijskiej restauracji Alaina Ducasse’a, działającą w kooperatywie z Chanel. Miała wtedy już za sobą doświadczenie pracy u braci Troisgros w Roanne, u Georgesa Blanca w Vonnas, Jeana-Paula Abadie w Lorient oraz w londyńskiej restauracji L’Oranger. Po trzech latach spędzonych w Japonii przeniosła się do Dubaju, a następnie - w 2009 roku - do Paryża, gdzie podjęła pracę w Ritzu. Od 2010 roku jest szefem cukiernikiem w prestiżowej restauracji Lasserre.

 

Cnota, którą najbardziej cenię

Odwaga

 

Co najbardziej cenię u ludzi

Szczerość

 

Moja główna wada

Niecierpliwość

 

Ulubione zajęcie

Fantazjowanie

 

Marzenie o szczęściu

Oby umysły ludzkie były bardziej otwarte.

 

Kraj, w którym chciałabym mieszkać

Wiele krajów mnie pociąga! Szczególnie te, w których jest ciepło.

 

Ulubiony kolor

Żółty, pomarańczowy, niebieski

 

Ulubiony kwiat

Tulipan, lilia

 

Ulubiony pisarz

Ghislain Gilberti

 

Ulubiona fikcyjna bohaterka

Beatrix Kiddo

 

Ulubiony malarz

Leonardo da Vinci, Kandinsky, Basquiat

 

Obecny stan umysłu

Jestem pogodna, spokojna, rozmarzona, pełna optymizmu...

 

Moja dewiza

Życie jest wyzwaniem. Staw mu czoło.

 

Polecamy przepis Claire Heitzler:

tarta rabarbarowa z truskawkami i migdałami

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM