Tarta z mirabelkami
04 września 2015
Tarta z mirabelkami

Królowa lotaryńskich tart.

 

Mirabelki to owocowy emblemat Lotaryngii. Jest to region o największej gęstości upraw tych „wdzięcznych dla oka” śliwek (łac. mirabillis) na świecie. Stanowią bazę dla doskonałych konfitur, destylatów - Lotaryńczycy są mistrzami eaux-de-vie - soków oraz tart. Te ostatnie mogą poszczycić się tradycją sięgającą prawdopodobnie XVII wieku. Co roku na przełomie sierpnia i września Święto Mirabelek w Metz gromadzi blisko osiemdziesięciotysięczną publiczność.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

400 g mirabelek, wymytych, pozbawionych pestek

50 g ciasteczek speculoos*

cukier do posypania

200 g mąki

100 g masła

75 g cukru

2 żółtka

 

Przygotowujemy ciasto na spód tarty. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło pokrojone w kosteczki. Zagniatamy, aż otrzymamy sypkie, pozbawione grudek masła ciasto, dodajemy żółtka i formujemy kulę. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na prostokątną formę o długości 36 cm i szerokości 10 cm (najlepiej kawałeczkami, lepiąc je do siebie, gdyż to ciasto trudno jest rozwałkować), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem, na który wysypujemy groch. Podpiekamy przez 15 minut w temp. 200°C, a następnie usuwamy groch oraz papier.

 

Na spodzie tarty rozsypujemy pokruszone drobno ciasteczka speculoos, a następnie układamy mirabelki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 35 minut.

 

vivelacuisinepl_tarta_mirabelkowa_600px_882

 

 

 * speculoos - korzenne ciasteczko (w składzie m.in. cynamon, imbir, goździki, anyż, kardamon i brązowy cukier) popularne na północy Francji, w Belgii i Holandii. W zastępstwie możemy wykorzystać jakiekolwiek inne korzenne ciasteczka.

 

Zobacz też:

Tarta ze śliwkami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM