Królowa lotaryńskich tart.
Mirabelki to owocowy emblemat Lotaryngii. Jest to region o największej gęstości upraw tych „wdzięcznych dla oka” śliwek (łac. mirabillis) na świecie. Stanowią bazę dla doskonałych konfitur, destylatów - Lotaryńczycy są mistrzami eaux-de-vie - soków oraz tart. Te ostatnie mogą poszczycić się tradycją sięgającą prawdopodobnie XVII wieku. Co roku na przełomie sierpnia i września Święto Mirabelek w Metz gromadzi blisko osiemdziesięciotysięczną publiczność.
Składniki:
400 g mirabelek, wymytych, pozbawionych pestek
50 g ciasteczek speculoos*
cukier do posypania
200 g mąki
100 g masła
75 g cukru
2 żółtka
Przygotowujemy ciasto na spód tarty. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło pokrojone w kosteczki. Zagniatamy, aż otrzymamy sypkie, pozbawione grudek masła ciasto, dodajemy żółtka i formujemy kulę. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na prostokątną formę o długości 36 cm i szerokości 10 cm (najlepiej kawałeczkami, lepiąc je do siebie, gdyż to ciasto trudno jest rozwałkować), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem, na który wysypujemy groch. Podpiekamy przez 15 minut w temp. 200°C, a następnie usuwamy groch oraz papier.
Na spodzie tarty rozsypujemy pokruszone drobno ciasteczka speculoos, a następnie układamy mirabelki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 35 minut.
* speculoos - korzenne ciasteczko (w składzie m.in. cynamon, imbir, goździki, anyż, kardamon i brązowy cukier) popularne na północy Francji, w Belgii i Holandii. W zastępstwie możemy wykorzystać jakiekolwiek inne korzenne ciasteczka.
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013