Roquefort, boczek, orzechy, chrupiące liście sałat i winegret - niewiele potrzeba, by było smakowicie.
„Ta sałatka eksponuje walory sera roquefort i kilku innych wspaniałych francuskich składników (…). Warto kupić wędzony boczek w jednym kawałku, żeby móc go pokroić na skwarki odpowiedniej wielkości. Powalający dressing musztardowy dodaje sałatce klasy. Sałatka jest hołdem, jaki składam moim drogim francuskim przyjaciołom oraz temu szczęściarzowi z dawnych czasów, który wynalazł ów wspaniały ser, i miejmy nadzieję, dobrze się bawił ze swoją dziewczyną!” - Jamie Oliver.
Składniki:
oliwa
kawałek wędzonego boczku (około 250 g)
jak najlepszej jakości, bez skóry
2 grube kromki chleba na zakwasie,
pokrojone w paski o grubości 1 cm
4 duże garście roszponki, rukwi wodnej
lub rukoli, umytej i wysuszonej w wirówce
2 duże garście liści radicchio,
umytych i wysuszonych w wirówce
1 duża garść łuskanych połówek orzechów włoskich,
pokrojonych w plasterki
pęczek świeżego szczypiorku, drobno posiekany
100 g sera roquefort
dressing
6 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Postaw dużą patelnię na dużym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wlej na nią trochę oliwy. Pokrój boczek w paski o boku 1 cm i wrzuć je na patelnię. Smaż przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż mocno się przyrumienią i wytopi się z nich sporo tłuszczu. Zmniejsz nieco płomień, dorzuć na patelnię kawałki chleba i rozprowadź je, żeby równomiernie się przyrumieniały. Smaż je przez kolejne 3 minuty, aż wchłoną wszystkie pyszne smaki i staną się rumiane i chrupiące.
Do czystego słoika po dżemie wlej oliwę extra vergine i czerwony ocet winny. Dodaj musztardę Dijon i sporą szczyptę soli i pieprzu. Zakręć słoik i wstrząśnij. Skosztuj dressing, żeby upewnić się, że ma odpowiedni, kwaśnosłony smak.
Kiedy dressing będzie gotowy, zbierz wszystkich przy stole, żeby mogli zacząć jeść sałatkę natychmiast po przygotowaniu. Na dużym półmisku ułóż liście sałat (porwij liście radicchio) i polej całość wspaniałym, gęstym dressingiem. Posyp sałatkę większością orzechów i szczypiorku oraz wszystkimi grzankami i kawałkami boczku. Szybko wymieszaj całość czystymi rękami, tak aby każdy liść pokrył się dressingiem.
Czubkiem noża odłamuj kawałeczki sera roquefort wprost na sałatkę. Na koniec posyp ją resztą orzechów i szczypiorkiem.
Jamie Oliver, Kulinarne wyprawy Jamiego, przeł. Maria Brzozowska, Insignis Media, 2012.
Przeczytaj też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013