Minerve
21 listopada 2015
Minerve

 

Jeśli nie wiesz, co z robić z czerstwą brioszką…

 

Ten prosty deserowy przysmak pochodzi z okolic Nîmes. To brioszka pokrojona na kromki, pokryta warstwą bezy i zapieczona w piekarniku. Podobnie jak le pain perdu la minerve przynależy do kuchni skromnej i oszczędnej. Prowansalczycy nostalgicznie kojarzą ją ze smakami dzieciństwa i domowymi przepisami babć, które dobrze wiedziały, jak rozpieszczać swoje wnuki, a zarazem, jak praktycznie zagospodarować czerstwe resztki pieczywa. Nie bez wpływu na powstanie przepisu był też nadmiar brioszek wypiekanych na Święto Objawienia Pańskiego. Tranches dorées to druga nazwa tego smakołyku.

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 białko

szczypta soli

2 łyżeczki soku z cytryny lub wody pomarańczowej

150 g cukru pudru

czerstwa brioszka pokrojona na kromki

 

Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny lub wodę pomarańczową oraz cukier puder i dalej ubijamy. Gdy beza jest sztywna i gładka, smarujemy nią każdą z kromek brioszki i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Uważamy, by nie przypiec za bardzo bezy. Ma być co najwyżej delikatnie złotawa.

 

vivelacuisinepl_minerve_600px_883

 

Zobacz też:

Pain perdu

 

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM