Tarta tatin z glazurowanymi cebulkami
06 lutego 2016
Tarta tatin

Tarta tatin w wersji wytrawnej (co nie znaczy, że zupełnie pozbawionej słodyczy).

 

Jedna z najsłynniejszych kulinarnych zagadek wiąże się z powstaniem słynnej tarty tatin. Autorkami przepisu były siostry Tatin - Stéphanie i Caroline, które w Lamotte-Beuvron prowadziły restaurację. Ponoć przepis był wynikiem kulinarnej pomyłki lub kuchennego wypadku - Stéphanie albo zapomniała o cieście i zaczęła przypiekać same jabłka, albo nawet upuściła ciasto na podłogę i zbierała naprędce rozrzucone kawałki, by czym prędzej zaspokoić głód czekających gości. Wersji wydarzeń jest wiele, nie brakuje także i bardziej racjonalnych, według których przepis panien Tatin był inspirowany popularną w regionie tarte solognote, albo też pochodził od kucharza mieszkającego w okolicy arystokraty, który ową recepturą podzielił się z siostrami. Jakkolwiek było odwrócona tarta jabłkowa sióstr Tatin weszła na stałe do repertuaru kuchni francuskiej i od lat 80. XIX wieku popularność przepisu nie tylko nie gaśnie, ale i inspiruje kolejne. Klasyczne jabłka mogą bowiem zastąpić inne owoce, jak ananasy, mirabelki czy brzoskwinie, a nawet warzywa: cebule, cykorie czy pomidorki. W wytrawnej warzywnej wersji tarta tatin świetnie sprawdza się jako przystawka. Podajemy ją razem z sałatą lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

 

Składniki

 

500 g małych cebulek

50 g masła                    

100 ml wody

1 łyżka brązowego cukru

kilka  gałązek tymianku

4 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

gotowe ciasto na tartę

 

Cebulki obieramy z łupinki, wrzucamy do rondla, zalewamy wodą, dodajemy masło i cukier. Nakrywamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia z kominkiem (niedużą dziurką pośrodku). Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie usuwamy papier i dodajemy ocet, miód oraz tymianek. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i dokładnie nakrywamy ciastem, które w kilku miejscach nakłuwamy wykałaczką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚C. Po wyjęciu z piekarnika, wykładamy do góry nogami na talerz.

 

vivelacuisinepl_cebulowa_tarta_tatin_600px_882

 

Przeczytaj też:

 

Słynna tarta panien Tatin z Lamotte-Beuvron

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM