Tarta tatin w wersji wytrawnej (co nie znaczy, że zupełnie pozbawionej słodyczy).
Jedna z najsłynniejszych kulinarnych zagadek wiąże się z powstaniem słynnej tarty tatin. Autorkami przepisu były siostry Tatin - Stéphanie i Caroline, które w Lamotte-Beuvron prowadziły restaurację. Ponoć przepis był wynikiem kulinarnej pomyłki lub kuchennego wypadku - Stéphanie albo zapomniała o cieście i zaczęła przypiekać same jabłka, albo nawet upuściła ciasto na podłogę i zbierała naprędce rozrzucone kawałki, by czym prędzej zaspokoić głód czekających gości. Wersji wydarzeń jest wiele, nie brakuje także i bardziej racjonalnych, według których przepis panien Tatin był inspirowany popularną w regionie tarte solognote, albo też pochodził od kucharza mieszkającego w okolicy arystokraty, który ową recepturą podzielił się z siostrami. Jakkolwiek było odwrócona tarta jabłkowa sióstr Tatin weszła na stałe do repertuaru kuchni francuskiej i od lat 80. XIX wieku popularność przepisu nie tylko nie gaśnie, ale i inspiruje kolejne. Klasyczne jabłka mogą bowiem zastąpić inne owoce, jak ananasy, mirabelki czy brzoskwinie, a nawet warzywa: cebule, cykorie czy pomidorki. W wytrawnej warzywnej wersji tarta tatin świetnie sprawdza się jako przystawka. Podajemy ją razem z sałatą lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Składniki
500 g małych cebulek
50 g masła
100 ml wody
1 łyżka brązowego cukru
kilka gałązek tymianku
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
gotowe ciasto na tartę
Cebulki obieramy z łupinki, wrzucamy do rondla, zalewamy wodą, dodajemy masło i cukier. Nakrywamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia z kominkiem (niedużą dziurką pośrodku). Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie usuwamy papier i dodajemy ocet, miód oraz tymianek. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i dokładnie nakrywamy ciastem, które w kilku miejscach nakłuwamy wykałaczką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚C. Po wyjęciu z piekarnika, wykładamy do góry nogami na talerz.
Przeczytaj też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013