Kilka dobrych adresów w Paryżu.
Pojawiła się na mapie Paryża około 1200 roku i była jedną z najważniejszych arterii handlowych miasta. Przez całe stulecia płynął nią wartki potok handlarzy i wiktuałów sprzedawanych na największym targowisku Paryża - w Halach. Dziś liczy 939 m długości i mimo przeniesienia targu do podparyskiego Rungis, rue Montmartre stanowi nadal jeden z najważniejszych kulinarnych traktów w Paryżu. To prawdziwe zagłębie gastronomicznych butików. Idąc od strony bulwaru Poissonière, mijasz jedna za drugą wystawy sklepów z gastronomicznymi sprzętami i akcesoriami, rozliczne restauracje i księgarnię specjalizującą się wyłącznie w literaturze kulinarnej. Miedziane rondle i patelnie puszczają do ciebie perskie oko, młynki Peugeota nęcą wdzięczną kibicią, słodkie foremki kuszą deserową obietnicą. A jeśli chcesz umknąć tym smakowitym pokusom, skręcisz, nomen omen, w rue du Croissant, albo pognasz przed siebie, by wpaść jak śliwka w kompot w przepastny sezam Dehillerina.
Librairie Gourmande
Książki kucharskie, biografie znanych szefów kuchni, słowniki, encyklopedie wina, publikacje dietetyczne, podręczniki zarządzania dla menedżera restauracji, poradniki savoir-vivre’u, przewodniki kulinarne... Księgarskie regały na dwóch poziomach księgarni mieszczą dwanaście tysięcy książek
adres: 92-96 rue Montmartre
A. Simon
W gastronomiczne utensylia, stołową zastawę oraz tekstylia A. Simon zaopatruje francuskie i zagraniczne restauracje oraz hotele już od 1884 roku.
adres: 48-52 Rue Montmartre
Le Comptoir de la Gastronomie
Restauracja, sklep z winami i delikatesy w jednym. W ofercie same rarytasy: tradycyjne francuskie wędliny, trufle, foie gras, kawior, musztardy, oliwy, miody. Wszystko najlepszej jakości. Lokal powstał w 1894 roku. Wcześniej funkcjonował tutaj Klub Gastronomów, którzy regularnie spotykali się, by delektować się specjałami kuchni francuskiej.
adres: 34 Rue Montmartre
La Bovida
Nazwa nawiązująca do wyrazów bovidés i bovin (wołowate, bydło) wskazuje na pierwotny profil firmy założonej w 1921 roku w La Courneuve. Specjalizowała się w sprzedaży akcesoriów, sprzętów i naczyń niezbędnych rzeźnikom i producentom wędlin. Pierwszy sklep w Paryżu otwarto w 1925 roku przy rue Montmartre. Wtedy też poszerzono asortyment o zioła i mieszanki przypraw. Dziś w ofercie znajdują się także sprzęty potrzebne restauratorom, kucharzom, cukiernikom, baristom, czekoladnikom, producentom konfitur, piekarzom, właścicielom winotek, menedżerom i wykładowcom szkół kulinarnych. W sumie katalog liczy 9 000 artykułów.
adres: 36 Rue Montmartre
Mora
Katalog obejmuje 5000 artykułów potrzebnych w gastronomii, zwłaszcza w cukiernictwie i czekoladnictwie. Tradycje przedsiębiorstwa, które do dziś pozostaje firmą rodzinną, sięgają 1814 roku. Kotlarz i pobielacz, Charles Trottier, założył wówczas sklep Maison Mora - Trottier przy ulicy de la Chausseterie (późniejszej rue St Honoré). W XIX wieku sprzedawane w nim sprzęty i naczynia można było znaleźć w całej Europie - od Londynu po Sankt Petersburg czy Stambuł, wszędzie tam, gdzie docierali francuscy kucharze szukający pracy poza granicami kraju.
adres: 13 Rue Montmartre
Déco’Relief
Najmłodszy z gastronomicznych butików rozsianych wzdłuż rue Montmartre. Założony w 1984 roku przez Alaina Lamberta Déco'Relief specjalizuje się w sprzętach i dodatkach niezbędnych piekarzom, cukiernikom i producentom czekolady. Wśród 5 000 artykułów znajdują się barwniki spożywcze, dekoracje cukiernicze, przyprawy, formy i foremki do pieczenia, materiały do dekoracji, noże, termometry, miski, rękawy i obręcze cukiernicze, trzepaczki, fartuchy i wiele innych.
adres: 6 Rue Montmartre
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013