Nie mieszka w Quebecu ale jej miłość do Francji i kuchni francuskiej, czyni ją bliższą mieszkańcom frankofońskiego Montrealu niż Nowego Brunszwiku, z którego pochodzi.
Długo nie miała pomysłu na siebie. A właściwie miała ich wiele. Zbyt wiele i żaden nie był tym właściwym. Najpierw chciała pracować w dyplomacji, potem zajęła się dziennikarstwem (sportowym!), a następnie próbowała swych sił w sektorze public relations. Na uniwersytetach w Toronto i Montrealu zaczęła studiować lingwistykę, by w końcu przenieść się do Wielkiej Brytanii, gdzie ukończyła London School of Economics and Political Science. W Vancouver zapisała się na sześciomiesięczny kurs do The Art Institute - Dubrulle International Culinary Arts, a potem przeprowadziła się do Doliny Napa w Kalifornii i podjęła pracę w branży winiarskiej. Podczas konferencji poświęconej pisarstwu gastronomicznemu poznała Anne Willan, uznawaną za wielki autorytet w dziedzinie kuchni francuskiej, autorkę licznych książek kucharskich jej poświęconych i założycielkę Ecole de Cuisine La Varenne w Burgundii. Anne Willan zaproponowała Laurze siedmiomiesięczny kontrakt w tej szkole. Laura ofertę przyjęła i przyjechała do Francji, ale zamiast siedmiu miesięcy została w niej siedem lat. W 2003 roku wydała książkę French Food at Home, a niedługo potem jedna z zaprzyjaźnionych osób poradziła jej, by spróbowała sił w telewizji. I tak oto Laura trafiła na właściwą ścieżkę. Dziś ma na swoim koncie kilka telewizyjnych programów kulinarnych (w tym niezwykle popularną i wyróżnioną Nagrodą Fundacji Jamesa Bearda Francuską kuchnię po prostu) i cztery książki. Pisze także artykuły do czasopism i sędziuje w telewizyjnych cooking shows jak Recipe to Riches. Gościnnie w roli jurorki pojawiła się też w takich megaprodukcjach jak Top Chef Canada i Iron Chef America. W uznaniu jej zasług w propagowaniu francuskiej kuchni w 2010 roku rząd francuski zadecydował o przyznaniu jej godności Kawalera Narodowego Orderu Zasługi w Rolnictwie.
Główna cecha mojego charakteru
Szczodrość
Co najbardziej cenię u przyjaciół
Lojalność i śmiech
Moja główna wada
Jestem zbyt nieśmiała w biznesie, ale zamierzam wziąć się za siebie.
Moje ulubione zajęcie
Pisanie
Moje marzenie o szczęściu
Szczęśliwe życie domowe
Co byłoby moim największym nieszczęściem
Utrata godności. Myślę, że każda żyjąca istota ma swoją godność i zasługuje na jej uznanie.
Jaka chciałabym być
Chciałabym móc bardziej pomagać ludziom.
Kraj, w którym chciałabym mieszkać
Co dziwne - Anglia, albo Francja, przy czym jedną nogą chciałabym pozostać w Kanadzie.
Mój ulubiony kolor
Zależy do czego ma zastosowanie. Lubię szarość na ubraniach. Błękit na ścianach sypialni. Głęboki brąz na sofie... Krzykliwe i jaskrawe kolory nie są w moim typie.
Mój ulubiony kwiat
Uwielbiam polne maki, które tak łatwo można zobaczyć na łąkach we Francji i we Włoszech. Są niezwykle delikatne. Tak bardzo, że jeśli zerwiesz jeden, momentalnie mdleje w twojej dłoni. Lepiej więc podziwiać je na łące.
Moi ulubieni pisarze
Elizabeth Bowen, Lawrence Durrell, Antal Szerb... Po tych nazwiskach dobrze widać, w jakiej epoce utknęłam!
Moi ulubieni poeci
Kocham poezję i dawniej ją bardzo często czytywałam. Ostatnio różnie z tym bywa, ale jakiś tydzień temu postanowiłam wrócić do tych lektur. Mam wielu ulubionych poetów, długo by wyliczać; w tym momencie przychodzą mi na myśl: Billy Collins, Edna St. Vincent Millay i Dorothy Parker.
Czego nie cierpię ponad wszystko
Głośna muzyka w restauracjach
Obecny stan umysłu
Jestem zdeterminowana.
Strona Laury Calder:
Profil na Facebooku:
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013