Zupa z cukinii i serka Krówka Śmieszka. Przepis Laury Calder
11 maja 2014
Zupa z cukinii i serka

Z przedszkolnego menu.

 

Według Laury Calder jest to jedna z ulubionych zup francuskich dzieci. Lekka, nieskomplikowana w przygotowaniu i bardzo smaczna. Nie potrzeba wielu składników - przede wszystkim cukinia i kilka trójkącików serka la vache qui rit, czyli Krówka Śmieszka. Do jej przyrządzenia można zaprosić dzieci i przy okazji opowiedzieć im wymyśloną na poczekaniu bajkę o krówce, która bardzo lubiła się śmiać ;) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:


1 drobno posiekana cebula
1 kg pokrojonej cukinii
500 ml bulionu lub wody
sól i pieprz
3-4 trójkąty topionego serka Krówka śmieszka

Cebulę drobno siekamy, a cukinię kroimy na nieduże kawałki. Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 15 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ser i miksujemy.

© Laura Calder, French Food At Home (Kuchnia francuska po prostu)

 

vivelacuisinepl_zupa_laury_calder_600px_883

 

P.S. Zamiast cukinii można w tej zupie wykorzystać brokuł. My zamiast trójkącików topionego sera Krówka Śmieszka wykorzystujemy często kwadraciki śmietankowego serka kiri.


Zobacz też:

Kwestionariusz Prousta. Laura Calder

Kuchnia francuska po prostu

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM