Z przedszkolnego menu.
Według Laury Calder jest to jedna z ulubionych zup francuskich dzieci. Lekka, nieskomplikowana w przygotowaniu i bardzo smaczna. Nie potrzeba wielu składników - przede wszystkim cukinia i kilka trójkącików serka la vache qui rit, czyli Krówka Śmieszka. Do jej przyrządzenia można zaprosić dzieci i przy okazji opowiedzieć im wymyśloną na poczekaniu bajkę o krówce, która bardzo lubiła się śmiać ;) .
Składniki:
1 drobno posiekana cebula
1 kg pokrojonej cukinii
500 ml bulionu lub wody
sól i pieprz
3-4 trójkąty topionego serka Krówka śmieszka
Cebulę drobno siekamy, a cukinię kroimy na nieduże kawałki. Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 15 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ser i miksujemy.
© Laura Calder, French Food At Home (Kuchnia francuska po prostu)
P.S. Zamiast cukinii można w tej zupie wykorzystać brokuł. My zamiast trójkącików topionego sera Krówka Śmieszka wykorzystujemy często kwadraciki śmietankowego serka kiri.
Zobacz też:
Kwestionariusz Prousta. Laura Calder
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013