Kuchnia francuska po prostu
08 maja 2014
Kuchnia francuska

Kuchnia francuska w twoim domu.

 

W 2010 roku kanadyjski program Kuchnia francuska po prostu (The French Food at Home) został wyróżniony „gastronomicznym Oskarem”, czyli nagrodą im. Jamesa Bearda w kategorii najlepszy odcinkowy program telewizyjny w ustalonej lokalizacji lub w studiu, pokonując takie produkcje jak Iron Chef America czy Barefoot Contessa. Program kręcono w latach 2007-2010, a emitowano w Kanadzie i wielu stacjach telewizyjnych na całym świecie.  W Polsce można go śledzić na antenie Kuchni +. Na trzy sezony programu złożyło się w sumie 78 odcinków, do których scenariusz napisała i które osobiście poprowadziła, z dużym wdziękiem zresztą, Laura Calder.

 

Z wielkim znawstwem i dużym wdziękiem Laura wprowadza widzów w tajniki kuchni francuskiej, udowadniając jednocześnie, że te eleganckie dania nie zawsze wymagają umiejętności wykwalifikowanego kucharza, ale można  je przyrządzić w sposób prosty, czasem nawet ekspresowy. Laura przygotowała propozycje na różne okazje – piknik, barbecue, przyjęcie dla rodziny, babskie spotkanie, świąteczny obiad, posiłki dla dzieci, spotkanie po latach. Gotowa podpowiedź, jeśli gość już prawie puka do naszych drzwi, a my nie wiemy, co podać…  Terriny, tarty, desery czekoladowe, dania typowe dla bistro, potrawy na winie, mięsne i wegetariańskie, sałaty, zupy, sosy – jest w czym wybierać. Pysznie!

 

Kuchnia francuska po prostu (The French Food at Home)

Food Network Canada, 2007-2010

 

Zobacz też:

Kwestionariusz Prousta. Laura Calder

Zupa z cukinii i serka Krówka Śmieszka

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM