Flan pâtissier
08 maja 2016
Flan pâtissier

Z tradycyjnych francuskich deserów.

 

Wielki francuski klasyk, choć przepis jest skromny i nieskomplikowany. Dla wielu Francuzów ma smak dzieciństwa - jako jeden z ulubionych deserów z tych czasów, jest przywoływany z wyjątkowym sentymentem. Flan pâtissier, znany też pod nazwą flan parisien, ma swe odpowiedniki w portugalskich pastéis de nata, włoskim pasticciotto i angielskiej custard tart, od której się wywodzi. Na francuskich stołach pojawił się za panowania Henryka IV. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

4 jajka

150 g drobnego cukru

90 g maizeny

laska wanilii

200 ml śmietanki kremówki

800 ml mleka

1 rulon gotowego ciasta kruchego

 

Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Laskę wanilii rozkrawamy na pół. Ostrzem noża wydobywamy ziarnka wanilii i wrzucamy je razem z połówkami laski do garnka z mlekiem i śmietanką. Stawiamy na ogień. Po zagotowaniu usuwamy z mleka połówki laski. Wbijamy jajka do miski, wsypujemy cukier i ubijamy. Gdy mieszanka zbieleje, dodajemy maizenę i mieszamy całość. Zalewamy gorącym mlekiem i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki. Jeśli masa jajeczna jest zbyt rzadka, przekładamy ją do garnka, stawiamy na ogień i mieszamy, aż zgęstnieje. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciastem. Wlewamy masę jajeczną. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.

 

vivelacuisinepl_flan_patissier_2_600px_882

 

Zobacz też

 

Crème caramel

Crème brulèe

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM