Z tradycyjnych francuskich deserów.
Wielki francuski klasyk, choć przepis jest skromny i nieskomplikowany. Dla wielu Francuzów ma smak dzieciństwa - jako jeden z ulubionych deserów z tych czasów, jest przywoływany z wyjątkowym sentymentem. Flan pâtissier, znany też pod nazwą flan parisien, ma swe odpowiedniki w portugalskich pastéis de nata, włoskim pasticciotto i angielskiej custard tart, od której się wywodzi. Na francuskich stołach pojawił się za panowania Henryka IV.
Składniki:
4 jajka
150 g drobnego cukru
90 g maizeny
laska wanilii
200 ml śmietanki kremówki
800 ml mleka
1 rulon gotowego ciasta kruchego
Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Laskę wanilii rozkrawamy na pół. Ostrzem noża wydobywamy ziarnka wanilii i wrzucamy je razem z połówkami laski do garnka z mlekiem i śmietanką. Stawiamy na ogień. Po zagotowaniu usuwamy z mleka połówki laski. Wbijamy jajka do miski, wsypujemy cukier i ubijamy. Gdy mieszanka zbieleje, dodajemy maizenę i mieszamy całość. Zalewamy gorącym mlekiem i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki. Jeśli masa jajeczna jest zbyt rzadka, przekładamy ją do garnka, stawiamy na ogień i mieszamy, aż zgęstnieje. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciastem. Wlewamy masę jajeczną. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.
Zobacz też
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013