Serce i dusza w kuchni
26 maja 2016
Serce i dusza

Gotowanie z miłością.

 

Mojej matce, Jeannette,

która nauczyła mnie, jak żyć i gotować,

a także mojej pięknej wnuczce, Shorey,

która uwielbia gotować,

jeść i dzielić się z innymi

i będzie kontynuować rodzinne tradycje.

 

W tej pięknej i poruszającej dedykacji zawiera się cała istota tej książki. To rzecz o kuchni domowej, posiłkach rodzinnych przygotowywanych z miłością i pieczołowitością dla najbliższych, najukochańszych osób. Dla żony Glorii, z którą Jacques Pépin przeżył już 50 lat, córki Claudine, zięcia Rollie Wesena, z zawodu kucharza, wnuczki, przyjaciół i bliskich współpracowników jak wieloletnia asystentka Norma Galehouse. Bo posiłki, zdaniem autora, stają się tym bardziej wartościowe, im bardziej odzwierciedlają nasze serce i duszę. Są to więc propozycje na rodzinne śniadania, proszone obiady, uroczyste koktajle i spokojne wieczory. W sumie ponad 200 przepisów. Wiele z nich pochodzi z czasów dzieciństwa, są wspomnieniem dań przygotowywanych przez matkę, inne są inspirowane późniejszymi doświadczeniami i podróżami autora. Stąd obok przepisów rillettes z łososia, zupę paryską, burgundzkie gougères, prowansalski chleb fougasse czy liońską sałatkę z mlecza, w książce znajdziecie też przepisy na potrawy meksykańskie, hiszpańskie, włoskie, chińskie czy japońskie i rzecz jasna amerykańskie, z hamburgerami na czele. Najważniejszy jest smak. Nie chciałbym, żeby ludzie odchodzili od mojego stołu z myślą, że przeżyli jakieś kulinarne doświadczenie. Chcę, żeby mówili: „To było naprawdę dobre!”

 

vivelacuisinepl_heart_and_soul_3_600px_600_01

 

To jedna z najbardziej intymnych książek kucharskich, pełna uśmiechu, życzliwości względem świata i po prostu dobroci. Pomyśl o tej książce jak o zaproszeniu, by wpaść do mnie na posiłek - pisze autor -  Podobnie jak podczas większości opisanych w niej spotkań, nie obejdzie się bez rozmowy o kuchni (Francuzi kochają opowiadać o jedzeniu w tym samym stopniu co samo jedzenie), wspomnień, które są najlepszą przyprawą, opowieści, czasem plotek i oczywiście hojnej dolewki wina. Na kartach tej książki znajdziemy pełne ciepła wspomnienia z dzieciństwa i młodości, portrety przyjaciół: Julii Child, Jamesa Bearda i Craiga Clairborne’a, zdjęcia z rodzinnego archiwum, zaproszenie do gry w bule (zważywszy na ilość towarzyszących drinków to wydarzenie tak sportowe, jak i gastronomiczne), relacje z podróży oraz doświadczeń edukacyjnych i wiele innych osobistych wątków, w tym nawet rzut oka na zawartość domowej spiżarni autora. I co zupełnie niezwykłe, reprodukcje wspaniałych obrazów Jacquesa Pépina.

 

vivelacuisinepl_heart_and_soul_5_600px_600

 

vivelacuisinepl_heart_and_soul_4_600px_600

 

Piękna, mądra i wzruszająca opowieść o smakach i życiu.

 

Jacques Pépin

Heart & Soul in the Kitchen

Houghton Mifflin Harcourt , New York 2015

 

Przeczytaj też:

Kwestionariusz Prousta. Jacques Pépin

Serce i dusza w kuchni. I na ekranie telewizora

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM