Warzywna zupa o dymnym aromacie.
Wędzony czosnek to specjalność okolic Arleux, gminy w departamencie Nord, położonej w północno-wschodnim zakątku Francji, nieopodal granicy z Belgią. Uprawia się go także w sąsiednim departamencie Pas-du-Calais. Jest to odmiana wiosenna, wysadzana między połową stycznia a połową marca. Zbiory zaczynają się w połowie lipca, czosnek splata się wtedy w piękne warkocze liczące od 20 do 90 główek, a następnie przez 10 dni w kontrolowanej temperaturze 37˚C wędzi na brykietach torfowych. Dzięki temu czosnek lepiej się przechowuje, a przy tym zyskuje charakterystyczny dymny smak i aromat. Miejscowej tradycji strzeże Bractwo Czosnku Wędzonego z Arleux. Od 1962 roku w pierwszy weekend września w miasteczku odbywa się Czosnkowy Targ. Od 2012 roku wędzony czosnek z Arleux jest wpisany na listę produktów Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.
Składniki:
150 g marchwi
300 g ziemniaków
100 g czosnku obranego z łupinek
2 łyżki masła
1 litr bulionu drobiowego
1 cebula
100 ml créme fraîche
gałązka tymianku
liść laurowy
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. Podsmażamy je kilka minut na maśle razem z ząbkami czosnku, dodajemy zioła i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na niedużym ogniu przez 35 minut, usuwamy liść laurowy i tymianek, po czym miksujemy. Dodajemy créme fraîche i mieszamy.
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013