Zupa czosnkowa z Arleux
08 czerwca 2018
Zupa czosnkowa z Arleux

Warzywna zupa o dymnym aromacie.

 

Wędzony czosnek to specjalność okolic Arleux, gminy w departamencie Nord, położonej w północno-wschodnim zakątku Francji, nieopodal granicy z Belgią. Uprawia się go także w sąsiednim departamencie Pas-du-Calais. Jest to odmiana wiosenna, wysadzana między połową stycznia a połową marca. Zbiory zaczynają się w połowie lipca, czosnek splata się wtedy w piękne warkocze liczące od 20 do 90 główek, a następnie przez 10 dni w kontrolowanej temperaturze 37˚C wędzi na brykietach torfowych. Dzięki temu czosnek lepiej się przechowuje, a przy tym zyskuje charakterystyczny dymny smak i aromat. Miejscowej tradycji strzeże Bractwo Czosnku Wędzonego z Arleux. Od 1962 roku w pierwszy weekend września w miasteczku odbywa się Czosnkowy Targ. Od 2012 roku wędzony czosnek z Arleux jest wpisany na listę produktów Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.

 

 

Składniki:

 

150 g marchwi

300 g ziemniaków

100 g czosnku obranego z łupinek

2 łyżki masła

1 litr bulionu drobiowego

1 cebula

100 ml créme fraîche

gałązka tymianku

liść laurowy

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę  w talarki. Podsmażamy je kilka minut na maśle razem z ząbkami czosnku, dodajemy zioła i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na niedużym ogniu przez 35 minut, usuwamy liść laurowy i tymianek, po czym miksujemy. Dodajemy créme fraîche i mieszamy.

 

vivelacuisinepl_zupa_czosnek_z_arleux_2_600px_882

 

Zobacz też:

 

Wędzony czosnek z Arleux

Różowy czosnek z Lautrec

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM