Tarta jabłkowa po alzacku
14 lutego 2022
Tarta jabłkowa po alzacku

… czyli w lokalnym dialekcie Apfelkuche.

 

Chociaż rozległe sady nie są już tak znaczącym elementem krajobrazu Alzacji jak dawniej i do przeszłości należą czasy, gdy grusze, jabłonie, wiśnie czy orzechowce sadzono wzdłuż dróg, tutejsza kuchnia owocami stoi. Konfitury, galaretki, kirsche, rozmaite „wody życia” czy „kompoty”, strudle oraz tarty owocowe - ze śliwkami, rabarbarem, borówkami albo jabłkami - stanowią część kulinarnego DNA regionu i nie boją się konkurencji. Przykładem tradycyjna tarte aux pommes à l’alsacienne. W Sologne i Normandii ma dwie sprytne rywalki - pierwsza wymaga nie lada akrobacji z użyciem patelni, druga chętnie podpija z butelki mocnego calvadosu. Ale alzackim babciom i cukiernikom na pomysłowości nie zbywa i też mają swój patent. Flan

 

Składniki:

 

6 jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki

(najlepiej odmiany boskoop)

cynamon

 

Ciasto na tartę

(na formę o średnicy 28 cm)

 

250 g mąki

125 g masła

1 jajo

30 g drobnego cukru

szczypta soli

15 ml mleka

 

Flan

 

1 jajo

50 g cukru

150 ml śmietanki kremówki

wanilia

 

Przygotowujemy ciasto: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i rozcieramy je w palcach z mąką. Wbijamy jajo, dodajemy mleko, sól oraz cukier i wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykładamy na dno i brzegi formy do tarty, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Układamy jabłka i posypujemy je cynamonem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

Przygotowujemy flan: w misce ubijamy jajko i cukier. Dodajemy śmietankę oraz wanilię i jeszcze chwilę ubijamy. Wylewamy na podpieczona tartę i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 

vivelacuisinepl_tarta_jab322kowa_600px_892

 

Polecamy także:

 

Tradycyjna tarta normandzka

Tarta tatin

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM