Aksamitnie gładka, o pięknym jasnym odcieniu kości słoniowej. Znakomita, jeśli chodzi o walory smakowe i podatność na obróbkę termiczną – crème fraîche z Normandii nigdy się nie zwarzy!
Tylko dwie francuskie śmietany są objęte AOC – śmietana z Bresse (2012) i z Isigny-sur-Mer (1986). Od 1996 roku crème fraîche z Isigny znajduje się także na europejskiej liście produktów AOP. Ta pasteryzowana śmietana wyrabiana jest z mleka krowiego w rejonie Bessin i Cotentin. Krowy spędzają na wypasie ponad siedem miesięcy w roku. Po udoju mleko odstawia się na 24 do 48 godzin. Po upływie tego czasu jest podgrzewane do temperatury 30°C, a potem odtłuszczane i na końcu pasteryzowane przez 20 sekund w temperaturze do 95°C. Po schłodzeniu w lodowatej wodzie do temperatury około 20°C, śmietanę przelewa się do kotłów i dodaje się do niej bakterie fermentacji mlekowej. Dojrzewa w temperaturze 20°C przez około piętnaście godzin, co jakiś czas lekko się ją miesza. Następnie schładza się ją do temperatury 4°C i konfekcjonuje. Przydatność do spożycia wynosi 30 dni. Jak zapewnia producent, śmietana z Isigny Sainte-Mère nie zawiera dodatków ani barwników. Zawartość tłuszczu wynosi 40%.
Śmietanę z Normandii ceniono w Paryżu już na początku XIX wieku. W 1905 roku sprzedawano ją w luksusowych delikatesach. Jednakże historia tej konkretnej śmietany zaczyna się w 1932 roku, kiedy to w Isigny-sur-Mer powstała pierwsza spółdzielnia mleczarska. Początkowo zrzeszała czterdziestu dwóch producentów. W 1945 roku było ich już stu osiemdziesięciu, a w 1970 – ośmiuset. W 1979 roku w następstwie fuzji ze spółdzielnią Sainte-Mère-Eglise powstaje Isigny Sainte-Mère, uważana obecnie za jedną z największych grup mleczarskich na świecie. Śmietanę wyrabia się w trzech fabrykach, roczna produkcja wynosi 3 800 ton, z czego 40% przeznacza się na eksport. Polityka firmy kładzie nacisk na wysoką jakość, szacunek dla terroir, wierność normandzkiej savoir-faire i zgodność produktu ze środowiskiem. Efektem tej troski są rozmaite medale, certyfikaty oraz oznaczenia przyznawane rozmaitym produktom tej mleczarni: Prix d'Excellence podczas Concours Général Agricole de Paris, Label Rouge i Agriculture Biologique.
Polecamy artykuły o oznaczeniach pochodzenia i jakości produktów żywnościowych oraz o normandzkiej kuchni:
http://vivelacuisine.pl/artykul/89-na-skroty-aoc-aop-igp-stg-ab
http://vivelacuisine.pl/artykul/43-w-krainie-kwitnacych-jabloni-w-normandii-1
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013