Wiosna, wiosna…
12 kwietnia 2015
Wiosna, wiosna…

Wydarzyło się

 

7 kwietnia 1945 roku w Poitiers urodził się Joël Robuchon, wybitny francuski szef kuchni, obecnie właściciel największej ilości gwiazdek Michelina.

 

Wokół Wielkanocy

 

Wielkanoc… Nie obędzie się bez czekolady. Cukiernicy przygotowali niezliczone ilości czekoladowych dzwonów, jajek, kur i zajączków. Jednakże zanim dzieci odnalazły wszystkie czekoladowe jajeczka zagubione zgodnie z legendą przez powracające z Rzymu dzwony, dorośli zaopatrzyli się w Bayonne w tradycyjną szynkę. Targi Szynki z Bayonne (2-5 kwietnia, Akwitania) to jedna z najstarszych cyklicznych imprez gastronomicznych we Francji. Organizowane są od 1462 roku i mają na celu promocję specjalności miejscowego wędliniarstwa. 2 kwietnia w trakcie dorocznego konkursu spośród setki „kandydatek” wybrano są trzy najlepsze szynki, które następnie trafiły pod młotek licytatora.

 

Książka i wino

 

18 i 19 kwietnia w Saumur (Kraj Loary) odbędą się Dni Książki i Wina. Region ma nie tylko tradycje winiarskie ale i literackie, a na tych ostatnich trwały ślad odcisnęli  Ronsard, Rabelais, de Sade, Balzak, Dumas czy Flaubert, do czego organizatorzy nawiązują łącząc degustacje wina ze spotkaniami autorskimi i przyznaniem 8 nagród literackich. W imprezie wezmą udział pisarze, krytycy literaccy, producenci wina, sommelierzy oraz enologowie.

 

Koniec sezonu na przegrzebki

 

27 i 28 kwietnia Festiwal Przegrzebków w Saint-Quay-Portrieux (Bretania) kończy sezon na pyszne małże. Ich połów jest objęty przez państwo ścisłą reglamentacja i odbywa się od października do kwietnia. Podczas festiwalu będzie można kupić świeże przegrzebki, skosztować dań przygotowanych na ich bazie, a także posłuchać bretońskiej muzyki oraz marynarskich pieśni. Co roku na festiwal ściąga od 40 do 70  tysięcy turystów.

 

Wiosennie, eko, na wsi

 

Salony Bio obywające się w Besançon (10-12 kwietnia), Farlède (18-19 kwietnia) oraz w Metz (17-19 kwietnia) gromadzą firmy rozmaitych branży, które łączy proekologiczne nastawienie. Pośród wystawców znajdą się producenci żywności organicznej. Na zwiedzających czekają konferencje dotyczące zbilansowanego żywienia i warsztaty kulinarne.

Operacja Francja - z farmy na farmę (25 i 26 kwietnia) to przechadzki po 558 gospodarstwach rolnych i spotkania z rolnikami w 22 departamentach. Ci, którzy założą kalosze i wyruszą na wieś, mogą liczyć nie tylko na oprowadzenie po wybranym gospodarstwie, ale i degustacje lokalnych produktów czy dań. Akcja jestorganizowana od 1993 z inicjatywy CIVAM w celu promocji i aktywizacji producentów rolnych. Zwiedzający zapoznają się z funkcjonowanie gospodarstw w kontekście środowiskowym, społecznym i ekonomicznym

 

Mlecze i żaby

 

12 kwietnia w miasteczku Ohis (Pikardia) obchodzono Dzień z Mleczem współorganizowany przez miejscowe Bractwo Mlecza, które za swój cel postawiło promocję rośliny uważanej za chwast, a wykorzystywanej chętnie zarówno w kuchni jak i w medycynie. Sałaty, piwo, ser maroille, jogurt i miód – co je łączy? Te, które degustowano w Ohis, są na bazie mlecza. 


26 i 26 kwietnia w Vitell (Lotaryngia) odbędzie się tradycyjny Żabi Targ. To już 43. edycja. Nie do przegapienia dla amatorów żabich udek.

 

Powiązane przepisy i artykuły

 

Przegrzebki w sosie Mornay

Navarin

Oeuf mayo

Królik w musztardzie

 

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM