Sezonowo i zdrowo
03 czerwca 2015
Sezonowo i zdrowo

Wydarzyło się

 

1 czerwca 1841 roku zmarł Nicolas Appert (ur. 1749), francuski wynalazca, znany z opracowania metody konserwowania żywności. Zanim zajął się eksperymentami technologicznymi, pracował jako kucharz i cukiernik. Później założył sklep, w którym sprzedawał owoce zakonserwowane w szklanych butelkach i słojach. W 1804 roku został laureatem ogłoszonego przez władze francuskie konkursu na opracowanie metody zabezpieczania żywności dla armii. Chcąc, by jego metoda służyła jak najszerszym grupom ludzi, zrezygnował z jej opatentowania. Nazywany „dobroczyńcą ludzkości”, zmarł w biedzie i zapomnieniu.

 

Nad rzeką

 

12 i 13 czerwca nad brzegiem Saony w burgudzkim Tournus odbywa się festiwal Les Francos Gourmandes. Na scenie koncerty, a w parku nad rzeką Aleja szefów. Czterdziestu kucharzy skrzyżuje noże i widelce w kulinarnym pojedynku i przygotuje festiwalowe menu, w którym miejsce uprzywilejowane zajmą dania regionalne. Imprezą towarzyszącą jest targ z lokalnymi produktami.

 

Od 14 do 18 czerwca nad Garonnę do Bordeaux (Akwitania) ściągają zewsząd amatorzy wina. Vinexpo, światowy salon win i napojów alkoholowych, gromadzi 2 350 wystawców z 42 krajów. Organizatorzy przewidują, że salon odwiedzi około 48 tysięcy gości. Ulokowane nad jeziorem restauracje oferują catering, a wielcy szefowie oraz uznani sommelierzy podczas 16 warsztatów przedstawią autorskie propozycje smaków i aromatów. Wydarzeniu patronuje przewodnik Gault & Millau.

 

21 czerwca w Amiens (Pikardia) odbywa się tradycyjny doroczny Targ Warzywny z Działek na Bagnach.  Przebrani w dawne stroje ogrodnicy obładowują swoje barki warzywami, owocami i kwiatami ze swoich działek i płyną Sommą w stronę centrum miasta. Targ jest żywym wspomnieniem dni, kiedy tutejsi ogrodnicy zaopatrywali Amiens w warzywa, które uprawiali na poprzecinanych licznymi kanałami wysepkach, które dawniej były bagnami.

 

C’est la saison!

 

Uczta dla amatorów sezonowych owoców. Święto Truskawek organizuje podparyskie Bièvres (20-21 czerwca, Île-de-France) oraz bretońskie Plougastel-Daoulas (14 czerwca). Święto Czereśni: prowansalskie La Roque-d'Anthéron (14 czerwca), alzackie Westhoffen (13-21 czerwca) oraz Colombes w Île-de-France(5-7 czerwca).

 

Zdrowo

 

7 czerwca w dwunastu regionach (m.in. w Bretanii, Kraju Loary i Alzacji) trwa Święto mleka ekologicznego. W 74 gospodarstwach ekologicznych można zjeść pyszne śniadanie złożone z lokalnych produktów i dowiedzieć się więcej na temat ekologicznej produkcji mleka.

 

Od 12 do 21 czerwca w ponad 150 miastach i miasteczkach trwa akcja Fraîch'attitude organizowana we współpracy z producentami żywności, restauratorami, szefami kuchni, specjalistami od zdrowego żywienia. To tydzień wypełniony wydarzeniami edukacyjnymi, warsztatami kulinarnymi, spotkaniami mającymi na celu promocję sezonowych produktów.

 

Sery

 

Warsztaty serowarskie, pokazy kulinarne, degustacje i targ serów oraz innych produktów regionalnych zaplanowali organizatorzy Święta serów tradycyjnych w Pailherols (Owernia, 6-7 czerwca) oraz Święta Serów z Sabaudii w Aillon-le-Vieux (28 czerwca). Na targi zapraszają też normandzkie Touffreville-sur-Eu (7 czerwca), położone w Regionie Centralnym  Sainte-Maure-de-Touraine (6-7 czerwca), Tours (7-9 czerwca) oraz Saint-Agnan-en-Vercors (8-9 czerwca)

 

Powiązane przepisy i artykuły:

 

Tarta truskawkowa

Clafoutis

Zupa z pistou

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM