Na wodzie z Vichy.
Położone w Owernii Vichy w XIX wieku stało się popularnym uzdrowiskiem, a tutejsze wody mineralne nadal zaliczają się do najlepszych we Francji. Na bazie zawartych w nich soli powstały słynne pastylki z Vichy, ale to nie jedyna gastronomiczna specjalność utożsamiana z tym miasteczkiem. Równie słynne są zupa vichyssoise oraz marchewki Vichy. Geograficzne pochodzenie tych potraw jest jednak dyskusyjne. W przypadku przepisu na zupę vichyssoise uznaje się, iż został on wymyślony w Nowym Jorku przez kucharza pochodzącego z miasteczka. Co zaś się tyczy marchewek, przekaz, iż recepturę opracował jeden z kucharzy zatrudnionych w uzdrowisku nie jest udokumentowany i jest prawdopodobne, iż powstała ona w zupełnie innym regionie, a z Vichy łączy ją woda z Vichy, w której dusi się marchew.
Składniki:
500 g marchewek
woda mineralna Vichy (tyle, żeby zakryła marchewki)
50 g masła
sól i pieprz
natka pietruszki
pół łyżeczki cukru
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą, tak by je zakryła. Dodajemy masło, posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas wstrząsając rondlem, aż woda w większości wyparuje i zostanie tylko niewielka ilość. Przy podaniu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013