Marchewki Vichy
07 października 2015
Marchewki Vichy

Na wodzie z Vichy.

 

Położone w Owernii Vichy w XIX wieku stało się popularnym uzdrowiskiem, a tutejsze wody mineralne nadal zaliczają się do najlepszych we Francji. Na bazie zawartych w nich soli powstały słynne pastylki z Vichy, ale to nie jedyna gastronomiczna specjalność utożsamiana z tym miasteczkiem. Równie słynne są zupa vichyssoise oraz marchewki Vichy. Geograficzne pochodzenie tych potraw jest jednak dyskusyjne. W przypadku przepisu na zupę vichyssoise uznaje się, iż został on wymyślony w Nowym Jorku przez kucharza pochodzącego z miasteczka. Co zaś się tyczy marchewek, przekaz, iż recepturę opracował jeden z kucharzy zatrudnionych w uzdrowisku nie jest udokumentowany i jest prawdopodobne, iż powstała ona  w zupełnie innym regionie, a z Vichy łączy ją woda z Vichy, w której dusi się marchew.

 

Składniki:

 

500 g marchewek

woda mineralna Vichy (tyle, żeby zakryła marchewki)

50 g masła

sól i pieprz

natka pietruszki

pół łyżeczki cukru

 

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą, tak by je zakryła. Dodajemy masło, posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas wstrząsając rondlem, aż woda w większości wyparuje i zostanie tylko niewielka ilość. Przy podaniu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

vivelacuisinepl_marchew_vichy_600px_883

 

Zobacz też

 

Woda mineralna z Vichy

Pastylki z Vichy

Zupa vichyssoise

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM