Przy bretońskim Okrągłym Stole - jadła i napitku nie zabraknie.
Gdy myślimy o Bretanii, pierwsze skojarzenia to legendy arturiańskie, celtycka przeszłość, lasy korriganów, tajemnicze menhiry, surowa uroda nadmorskiego pejzażu. To wszystko streszcza się w pięknych poetyckich nazwach Armor (kraina nad morzem) i Argoat (wnętrze kraju, kraina lasów). To także kraina nadzwyczaj atrakcyjna turystycznie - urlopowicze znajdą wymarzony wypoczynek w kurortach i portowych miasteczkach Szmaragdowego Wybrzeża, amatorzy sztuki i literatury odnajdą w Pont-Aven plenery z obrazów Paula Gauguina, a w Saint-Malo, na wyspie - grób Chateaubrianda, miłośnicy celtyckiej muzyki i tańca nasycą się nimi podczas dorocznego Festiwalu Kultur Celtyckich w Lorient. Pamiątka? Czemu nie fajans z Quimper? Ale Breizh, Bretania, to także piękna tradycja kulinarna. To kuchnia domowa, rustykalna i uboga, ale oparta na pierwszorzędnych produktach. Jak mówi Alain Passard, Bretania jest spiżarnią Francji. Inwentarz ten tworzyli z jednej strony biedni rolnicy, którzy dawniej żywili się głównie gryką lecz stopniowo poszerzali zakres upraw, a z drugiej żeglarze, przywożący zza morza egzotyczne przyprawy i składniki - szafran, wanilię, rum czy śliwki oraz rybacy poławiający skarby morza u brzegów Bretanii i nie tylko (nim Kolumb odkrył Amerykę, bretońscy rybacy wyprawiali się ponoć po dorsze do wód Nowej Funlandii). Stąd obok endemicznych upraw w Bretanii upowszechniły się rozmaite zapożyczenia - ziemniaki, truskawki, kalafior, karczochy, melony czy fasolka „coco” z Ameryki Południowej. Dziś większość z nich nie budzi już zdziwienia, tym niemniej są one przybranymi dziećmi tej ziemi, która przyjęła je z wielką hojnością i otwartością.
Zioła, przyprawy:
algi, soliród, sól z Guérande
Alkohole i inne napoje:
cydr, lambig, chouchen, Breizh cola
Wyroby piekarskie i cukiernicze:
kouign-amann, gâteau breton, quatre-quarts, herbatniki Petit Lu, far aux pruneaux, crêpe dentelle, naleśniki
Owoce i warzywa:
jabłka, truskawki z Plougastel, melony z Rennes, karczochy, kapusta, kalafior, fasola z Paimpol, cebula z Roscoff, zielony groszek, szparagi
Wyroby mleczne:
maślanka, masło (zwłaszcza słone)
Mięsa, drób, wędliny, wyroby masarskie:
baranina ze słonych nadmorskich łąk, wieprzowina, kura odmiany coucou de Rennes, kiełbasa andouille de Guémené
Ryby, owoce morza:
dorsz, łosoś, tuńczyk, turbot, makrela, dorada, sola, piotrosz, ostrygi, sardynki, kraby, langustynki, krewetki, homary, małże, przegrzebki…
Typowe dania:
kig ha farz
cotriade
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013