Bretania
27 listopada 2014
Bretania

Przy bretońskim Okrągłym Stole - jadła i napitku nie zabraknie.

 

Gdy myślimy o Bretanii, pierwsze skojarzenia to legendy arturiańskie, celtycka przeszłość, lasy korriganów, tajemnicze menhiry, surowa uroda nadmorskiego pejzażu. To wszystko streszcza się w pięknych poetyckich nazwach Armor (kraina nad morzem) i Argoat (wnętrze kraju, kraina lasów). To także kraina nadzwyczaj atrakcyjna turystycznie - urlopowicze znajdą wymarzony wypoczynek w kurortach i portowych miasteczkach Szmaragdowego Wybrzeża, amatorzy sztuki i literatury odnajdą w Pont-Aven plenery z obrazów Paula Gauguina, a w Saint-Malo, na wyspie - grób Chateaubrianda, miłośnicy celtyckiej muzyki i tańca nasycą się nimi podczas dorocznego Festiwalu Kultur Celtyckich w Lorient. Pamiątka? Czemu nie fajans z Quimper? Ale Breizh, Bretania, to także piękna tradycja kulinarna. To kuchnia domowa, rustykalna i uboga, ale oparta na pierwszorzędnych produktach. Jak mówi Alain Passard, Bretania jest spiżarnią Francji. Inwentarz ten tworzyli z jednej strony biedni rolnicy, którzy dawniej żywili się głównie gryką lecz stopniowo poszerzali zakres upraw, a z drugiej żeglarze, przywożący zza morza egzotyczne przyprawy i składniki - szafran, wanilię, rum czy śliwki oraz rybacy poławiający skarby morza u brzegów Bretanii i nie tylko (nim Kolumb odkrył Amerykę, bretońscy rybacy wyprawiali się ponoć po dorsze do wód Nowej Funlandii). Stąd obok endemicznych upraw w Bretanii upowszechniły się rozmaite zapożyczenia - ziemniaki, truskawki, kalafior, karczochy, melony czy fasolka „coco” z Ameryki Południowej. Dziś większość z nich nie budzi już zdziwienia, tym niemniej są one przybranymi dziećmi tej ziemi, która przyjęła je z wielką hojnością i otwartością.

 

Zioła, przyprawy:

algi, soliród, sól z Guérande

 

Alkohole i inne napoje:

cydr, lambig, chouchen, Breizh cola

 

Wyroby piekarskie i cukiernicze:

kouign-amann, gâteau breton, quatre-quarts, herbatniki Petit Lu, far aux pruneaux, crêpe dentelle, naleśniki

 

Owoce i warzywa:

jabłka, truskawki z Plougastel, melony z Rennes, karczochy, kapusta, kalafior, fasola z Paimpol, cebula z Roscoff, zielony groszek, szparagi

 

Wyroby mleczne:

maślanka, masło (zwłaszcza słone)

 

Mięsa, drób, wędliny, wyroby masarskie:

baranina ze słonych nadmorskich łąk, wieprzowina, kura odmiany coucou de Rennes, kiełbasa andouille de Guémené

 

Ryby, owoce morza:

dorsz, łosoś, tuńczyk, turbot, makrela, dorada, sola, piotrosz, ostrygi, sardynki, kraby, langustynki, krewetki, homary, małże, przegrzebki…

 

Typowe dania:

kig ha farz

cotriade

 

vivelacuisinepl_bretania_2_600px_905

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM