Tarte au maroilles lub flamiche au maroilles jest specjalnością kuchni północy Francji - Pikardii i Nord-Pas-de-Calais. Stanowi kulinarne świadectwo - o czym świadczy choćby samo słowo flamiche - wzajemnych związków kuchni pogranicza Francji i Belgii.
W alzackiej wersji przepisu na coq au vin najczęściej wykorzystywanego czerwonego burgunda zastępuje biały riesling. To wino jednoszczepowe, pochodzące z odmiany winogron o tej samej nazwie, uznawanej przez wielu za jedną z najsubtelniejszych na świecie.
Kandyzowane owoce to popularny dodatek i dekoracja do ciast, lodów i innych deserów, zdobią je niczym klejnociki. Są jednak także deserem samym w sobie. W Prowansji wchodzą często w skład tradycyjnych 13 wigilijnych deserów.
Podczas gdy we francuskich delikatesach najrozmaitsze marki proponują eleganckie puszeczki z Thé de Noël, autorską mieszankę herbacianą możemy przyrządzić w domu samodzielnie. Taka aromatyczna herbata rozgrzeje nas, gdy chwyci mróz, a dzięki zawartości przypraw oraz owoców wykorzystywanych w bożonarodzeniowych daniach podkreśli wyjątkowy i świąteczny charakter degustacji.
Brioszka z Nanterre jest jedną z wielu regionalnych odmian tych drożdżowych ciast, które swoją lekkość i puszystość zawdzięczają dużej ilości masła i jajek. To słodkie pieczywo zaliczane do rodziny tzw. viennoiseries. Dawniej było to pieczywo odświętne, jedzone podczas świąt i ważnych uroczystości jak chrzty, wesela i komunie. Dziś to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM