Mało kaloryczna, bogata w żelazo i witaminę C, rukiew wodna pochodzi ze Środkowego Wschodu i lubi podmokłe tereny. We Francji w stanie dzikim rosła już w średniowieczu, doceniano przede wszystkim jednak jej właściwości zdrowotne, a nie odżywcze. Przełom w uprawach nastąpił około 1810 roku.
Smak kawy Paryż poznał z końcem XVII wieku. A wraz z nią atmosferę kawiarń, które jak grzyby po deszczy zaczęły wyrastać przy paryskich ulicach i placach, wypierając dawne kabarety. Było tylko kwestią czasu, kiedy po kawę sięgną cukiernicy. Jeden z najsłynniejszych kawowych deserów powstał w połowie XIX wieku. Był to tort moka.
Specjalność Pikardii, znana jednak i lubiana także w innych regionach Francji. Przepis na ficelles picardes, naleśniki z farszem z cebuli i pieczarek wymyślił kucharz z Amiens w latach 50-tych XX wieku. Tradycji kulinarnej związanej z tym daniem strzeże bractwo Towarzysze Ficelle Picarde i Towarzyszki Pikardyjskiej Rabotte.
Andouillettes podawane są na zimno, pokrojone w plasterki, jako przystawka do obiadu lub dodatek do sałat, albo też na ciepło - grillowane lub przysmażane na patelni z dodatkiem szalotek i białego wina.
Brioche des rois, zwana też koroną (couronne des Rois) albo po prostu ciastem (gâteau des Rois), należy do tradycji południa Francji i jest ciastem drożdżowym. Okrągłe z dziurą w środku, udekorowane owocami kandyzowanymi przypomina królewską koronę. Jest wypiekana na Święto Trzech Króli.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM