Coquilles Saint-Jacques, małże św. Jakuba, czyli inaczej przegrzebki, to jedna z największych kulinarnych atrakcji Bretanii. Połów przegrzebków jest objęty przez państwo ścisłą reglamentacją. Sezon trwa od października do kwietnia. Co roku w jednej z trzech portowych miejscowości: Erquy, Saint-Quay-Portrieux lub Loguivy-de-la-mer odbywa się uroczyste zamknięcie sezonu. W tym roku na Festiwal Przegrzebków zaprasza Loguivy-de-la-mer. To już w ten weekend.
Udział Lotaryngii we francuskiej gastronomii nie jest tak imponujący jak Normandii czy Burgundii, ale to właśnie quiche lorraine, placek lotaryński jest często wskazywany przez Francuzów jako ich ulubione danie.
Mistrzynią tego specjału była żona komisarza Maigreta, a legenda chce, że Galów w jego arkana wprowadził sam Juliusz Cezar. Najpewniej jednak to jakaś wiejska gospodyni chciała zrobić obiad ze starego koguta i chwyciła przy tym za butelkę wina... Coq au vin to tradycyjne danie jednogarnkowe z Burgundii, w którym najważniejszymi składnikami są kogut z Bresse (zastępowany często kurą albo kurczakiem) oraz dobry burgund. Jak to jednak często bywa, również inne regiony Francji ogłaszają się jego ojczyznami
Niby prosta zupa kobieciny, a nie pominął jej w swojej klasycznej książce kucharskiej sam Escoffier. Potage à la bonne femme, zwana inaczej zupą paryską, nie wymaga ani wyrafinowanych składników, ani też niezwykłych umiejętności kucharskich. Pory, ziemniaki i trybula. Oj, powiało wiosną, zazieleniło się...
Ostatnio prezentowaliśmy dwa desery z Normandii. Pora zatem na danie główne. Proponujemy kaczkę. Najsłynniejszą zjecie w Rouen. To tak zwana „kaczka we krwi”. My sięgamy po inny przepis – na kaczkę po normandzku z estragonem w wersji Françoise Bernard, niestrudzonej popularyzatorki kuchni domowej i tradycyjnej.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM