Cancale, Arcachon, Marennes, a może Bouzigues? Wszędzie tam „rolnicy morza” walczą z wiatrem, księżycową siłą odpływów i przypływów, i z morza wydobywają jeden z największych skarbów smakoszy. Ostrygi.
Miód wysokiej jakości, bardzo aromatyczny, ceniony przez cukierników i poszukiwany także do produkcji kosmetyków. Oprócz zalet kulinarnych ma także wiele własności prozdrowotnych, które czynią z niego naturalne remedium na wiele schorzeń.
Najstarszy ser o klasztornym rodowodzie. Munster pochodzi z Alzacji, wiedzie swą nazwę od miejscowości, w której jest wytwarzany. Idealną parę tworzy z kieliszkiem gewürztraminera.
Wszystko, czym Périgord słynie. Specjalnością Maison Valette są delikatne foie gras, aromatyczne czarne trufle, doskonałe terriny i konfitowane kaczki.
Nazywana kawiorem z Bar konfitura porzeczkowa wyrabiana od wieków w Lotaryngii należy do najdroższych na świecie. Tajemnica doskonałości smaku, tekstury i wysokiej ceny kryje się w technice wyrobu. Z każdego owocu ręcznie usuwa się zawarte w nim maleńkie pestki.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM