Najbardziej znana z francuskich oliw. Oliva z oliwek z Nyons jako pierwsza w 1994 otrzymała AOC, a w 1997 – AOP. Delikatna w smaku, charakteryzuje się aromatem zielonego jabłka, orzechów laskowych i suszonych owoców. Jest wytwarzana z odmiany tanche. Są to czarne, bogate w olej i odporne na zimno oliwki, których zbiory odbywają się w grudniu i w styczniu.
Jeden krąg sabaudzkiego sera abondance waży od 7 do 10 kg i ma od 35 do 45 cm średnicy. By powstał, potrzeba 100 litrów mleka. Wyłącznie od krów trzech ras: montbéliarde, tarine oraz abondance, z których ta ostatnia jest najważniejsza.
Lemoniada, czyli „woda cytrynowa”. W dawnym języku francuskim, a także w dialekcie prowansalskim, słowo lemon oznaczalo cytrynę. Określano ją jako „wodę z Italii”, gdyż do Francji przywieźli ją i upowszechnili dworzanie Katarzyny Medycejskiej. Jedną z najstarszych marek lemoniady we Francji jest Lorina. Przedsiębiorstwo powstało w 1895 roku w lotaryńskim miasteczku Munster.
Jedna z najstarszych istniejących do dziś marek czekoladowych we Francji. Jej historia rozpoczyna się w 1862 roku, kiedy po blisko 10 latach terminowania w Paryżu pochodzący z okolic Blois Victor August Poulain otwiera zakład czekoladniczy w tym mieście. Ma zaledwie 23 lata ale już wkrótce awansuje do grona największych przemysłowców we Francji.
Ten mały goferek to cukiernicza specjalność Lille, a budynek cukierni przy ulicy Esquermoise 27, w której w XIX wieku obmyślono przepis, znajduje się na liście zabytków historycznych. Autorem receptury był Belg Michael Paulus Gislinus Méert, który po latach spędzonych w koloniach na plantacjach kakaowców, trzciny cukrowej, wanilii i kawy osiedlił się w Lille i kupił założoną w 1761 roku cukiernię.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM